Το άνοιγμα της καθοδήγησης Εκτύπωση E-mail
Ανοίγματα - Ανοίγματα

Το άνοιγμα της καθοδήγησης
Πρόκειται για ένα άνοιγμα με οκτώ συμβουλευτικές θέσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθοδήγηση, όταν νιώθετε μπερδεμένοι σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω σας. Αυτό το άνοιγμα μπορεί να δώσει κάποιες καλές συμβουλές σχετικά με το τι θα είναι ωφέλιμο να αποφύγετε αυτή τη στιγμή καθώς και ποια στάση θα σας ωφελήσει.


Οι θέσεις αυτού του ανοίγματος είναι ως εξής:
 
Θέση 1: Η κατάσταση σήμερα

 
Θέση 6: Επιζήμια στάση

 
Θέση 2: Βασικές επιρροές

 
Θέση 7: Η απάντηση

 
Θέση 5: Επιρροές απο το περιβάλλον

 
Θέση 3: Παρασκήνιο

 
Θέση 4: Ωφέλιμη στάση

 
   
Θέση 8: Οι συνέπειες στο μέλλον

   

Οι θέσεις αυτές ορίζουν συνοπτικά τα εξής:
Θέση 1: Η κατάσταση σήμερα / Η θέση αυτή συμβολίζει τη σημερινή κατάσταση ή το πρόβλημα αλλά και την ψυχολογία του ενδιαφερόμενου.
Θέση 2: Βασικές επιρροές / Η θέση αυτή φανερώνει τους παράγοντες που διαμορφώνουν ή επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας.
Θέση 3: Παρασκήνιο / Η θέση αυτή φανερώνει τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε ή πράγματα στα οποία απλά δεν έχετε δώσει την πρέπουσα σημασία.
Θέση 4: Ωφέλιμη στάση /  Η θέση αυτή συμβολίζει την ωφέλιμη στάση. Το χαρτί που θα εμφανιστεί εδώ έχει συμβουλευτικό ρόλο και σας υποδεικνύει ποια στάση θα σας ωφελήσει αυτή τη στιγμή, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνετε.
Θέση 5: Επιρροές από το περιβάλλον / Η θέση αυτή συμβολίζει τις επιρροές που πηγάζουν από το περιβάλλον. Μπορεί να υποδείξει το ρόλο άλλων ανθρώπων στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Θέση 6: Επιζήμια στάση / Η θέση αυτή συμβολίζει την επιζήμια στάση. Όπως και η θέση της ωφέλιμης στάσης, είναι συμβουλευτική και σας υποδεικνύει τι θα ήταν καλό να αποφύγετε να κάνετε αυτή τη στιγμή καθώς θα λειτουργήσει εναντίον σας.
Θέση 7: Η απάντηση /  Σ' αυτή τη θέση υποδεικνύεται η λύση του προβλήματος.
Θέση 8: Οι συνέπειες στο μέλλον / Στη τελευταία θέση του ανοίγματος, αυτό το φύλλο υποδεικνύει ποιες θα είναι οι συνέπειες της απάντησης της προηγούμενης θέσης.
 


Παράδειγμα


Ερώτηση
Ανησυχώ πολύ για την κόρη μου. Είναι 22 χρονών και έχει μπλέξει με έναν άντρα είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της, χωρισμένο με δύο παιδιά. Ό,τι κι αν της λέμε, κι εγώ κι ο πατέρας της, επιμένει να τον βλέπει και μάλιστα πρόσφατα μας ανακοίνωσε ότι θα πάει να μείνει μαζί του. Δεν αναγνωρίζω πια το παιδί μου. Δεν δέχεται συζήτηση σε τίποτα και έχει σχεδόν εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο... Ακολουθεί αυτόν τον άνθρωπο τυφλά και μας έχει απομακρύνει όλους... Πώς μπορώ να της δείξω ότι ο άνθρωπος αυτός δεν κάνει για εκείνην; Δεν θέλω το παιδί μου να ζήσει μια ζωή γεμάτη προβλήματα και να χαραμίσει τα καλύτερά της χρόνια.
 
Θέση 1: Η κατάσταση σήμεραΑυτοκράτειρα αντεστραμμένη
 
Θέση 6: Επιζήμια στάση / Αυτοκράτορας
 
Θέση 2: Βασικές επιρροές / Ρήγας Κούπα αντεστραμμένο
 
Θέση 7: Η απάντηση / Άσος Κούπα
 
Θέση 5: Επιρροές απο το περιβάλλον / Θάνατος
 
Θέση 3: Παρασκήνιο / Ντάμα Σπαθί αντεστραμμένη
 
Θέση 4: Ωφέλιμη στάση / Πέντε Σπαθί
 
   
Θέση 8: Οι συνέπειες στο μέλλον / Εφτά Κούπα
   

Σημείωση: Το άνοιγμα γίνεται για τη γυναίκα που ρωτάει, όχι για την κόρη της.

Απάντηση

Στην πρώτη θέση που συμβολίζει την ψυχολογία σας και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, η αντεστραμένη Αυτοκράτειρα υποδηλώνει ότι λειτουργείτε καταπιεστικά με τους γύρω σας κι ότι επιδιώκετε να ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα. Τα κίνητρά σας μπορεί να είναι αγαθά, όμως η στάση σας επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από όσα προσδοκάτε. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και μην είστε παρεμβατική και δεσποτική.

Στη δεύτερη θέση που συμβολίζει τους παράγοντες που διαμορφώνουν την παρούσα κατάσταση, ο Ρήγας Κούπα επίσης αντεστραμμένος υποδηλώνει ότι παίζονται πολλά συναισθηματικά παιχνίδια. Εάν, εσείς ή ο σύζυγός σας απειλείτε ή εκβιάζετε συναισθηματικά την κόρη σας ή τον σύντροφό της με σκάνδαλο ή διαπόμπευση, ξανασκεφτείτε το. Αν πάλι προσπαθείτε με πλάγια μέσα να την κάνετε να αλλάξει γνώμη, αν λόγου χάρη μέσα στο σπίτι γίνεται πόλεμος νεύρων ή εκδηλώνονται πολλά συναισθηματικά ξεσπάσματα, αναλογιστείτε τις επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς σε όλους τους εμπλεκόμενους. Ακόμα κι αν αυτό το χαρτί καθρεφτίζει απλά τους φόβους σας ότι η κόρη σας έχει "μπλέξει" μ΄έναν εκμεταλλευτή και ανέντιμο άνθρωπο, δεν κατορθώνετε τίποτα με το να υπεραντιδράτε και να προσπαθείτε να την κατευθύνετε υπογείως.

Η τρίτη αντεστραμμένη φιγούρα στη θέση που συμβολίζει το παρασκήνιο είναι η πικρόχολη Ντάμα Σπαθί Αυτή η φιγούρα αντεστραμμένη συμβολίζει μία γυναίκα εριστική και ιδιαίτερα επικριτική. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι τα λόγια που ανταλλάσετε είναι βαριά και πληγώνουν, όλο "σπόντες" και προσβολές που καταστρέφουν τη σχέση με το παιδί σας. Από την άλλη, αναλογιστείτε τη θέση της Ντάμας Σπαθί: βρίσκεται στο παρασκήνιο και αντιπροσωπεύει μία γυναίκα που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στη ζωή της (ίσως από απιστίες και άλλα συναισθηματικά προβλήματα). Αναλογιστείτε μήπως η γυναίκα αυτή είστε εσείς. Είναι βέβαια λογικό αν έχετε η ίδια ταλαιπωρηθεί να μην θέλετε η κόρη σας να περάσει τα ίδια. Δεν οφελεί όμως να κρίνετε τη ζωή των άλλων σύμφωνα με όσα έχουν πληγώσει εσάς. Διατηρήστε μια αξιοπρεπη στάση και αποφύγετε να βγάζετε τα τυχόν απωθημένα που έχετε. Δείξτε αμεροληψία και σύνεση.

Στην τέταρτη θέση που συμβολίζει την ωφέλιμη στάση, το Πέντε Σπαθί υποδηλώνει ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποδεχθείτε τα όριά σας. Καταλάβετε καλά ότι δεν μπορείτε να αποφασίζετε εσείς για τη ζωή της κόρη σας και εγκαταλείψτε κάθε τέτοια προσπάθεια. Επιπλέον, στην έκτη θέση που συμβολίζει την επιζήμια στάση, ο Αυτοκράτορας τονίζει την παραπάνω ερμηνεία: το χειρότερο που έχετε να κάνετε αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθήσετε να θέσετε περιορισμούς και να επιβάλλετε τιμωρίες. Αποφύγετε πάσει θυσία τα παιχνίδια εξουσίας και μην επιμένετε να γίνει αυτό που θέλετε εσείς. Άλλωστε, στην πέμπτη θέση που συμβολίζει τις επιρροές από το περιβάλλον, ο Θάνατος δείχνει ότι το παιδί σας δεν θα διστάσει να σας γυρίσει την πλάτη δια παντός και να αλλάξει ριζικά τη ζωή του αν χρειαστεί.

Στην έβδομη θέση ο Άσος Κούπα δίνει μία σαφή απάντηση: ο καλύτερος τρόπος να πλησιάσετε ξανά το παιδί σας είναι η ουσιαστική επικοινωνία. Μιλήστε ξεκάθαρα, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, για όσα σας προβληματίζουν ή σας φοβίζουν. Συζητήστε μαζί της με ειλικρίνεια, πείτε της τι φοβάστε και γιατί. Κυρίως, όμως, δείξτε της αγάπη, εμπιστοσύνη και σεβασμό. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθούν οι σχέσεις σας. Άλλωστε, όπως δείχνει το τελευταίο χαρτί, το Εφτά Κούπα, στη θέση που συμβολίζει τις μελλοντικές εξελίξεις, η κόρη σας θα βρεθεί αργότερα αντιμέτωπη με πολλαπλές επιλογές και διλήμματα που θα την μπερδέψουν και θα την αποσυντονίσουν. Φροντίστε να είστε στο πλάι της γιατί θα χρειαστεί όλη σας την υποστήριξη, αλλά αποφύγετε την κριτική και κυρίως, μην μπερδεύετε την έννοια της στήριξης με την επιβολή.