Το άνοιγμα πέταλο Εκτύπωση E-mail
Ανοίγματα - Ανοίγματα

Το άνοιγμα πέταλο
Στο άνοιγμα Πέταλο χρησιμοποιούνται εφτά χαρτιά και είναι κατάλληλο για να καθοδηγήσει σχετικά με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Περιλαμβάνει θέσεις που προτείνουν την καλύτερη στάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και το ρόλο των άλλων ανθρώπων σε αυτό.

Οι θέσεις αναλυτικά έχουν ως εξής:
 
     
Θέση 4: Τρόπος αντιμετώπισης
alt
     
   
Θέση 3: Οι άμεσες εξελίξεις
alt
 
Θέση 5: Οι άλλοι άνθρωποι
alt
   
 
Θέση 2: Το παρόν
alt
     
Θέση 6: Τα εμπόδια
alt
 
Θέση 1: Το παρελθόν
alt
         
Θέση 7: Το αποτέλεσμα
alt

Όπως βλέπετε τα φύλλα τοποθετούνται ημικυκλικά και παίρνουν το σχήμα ενός πετάλου. Οι θέσεις, αναλυτικά, συμβολίζουν τα εξής:

Θέση 1: Το παρελθόν. Υποδηλώνει κάποιο περασμένο σημαντικό γεγονός ή επιρροή από το παρελθόν που έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή κατάσταση.

Θέση 2: Το παρόν. Υποδηλώνει πώς είναι η κατάσταση σήμερα. Μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο συμβουλευόμενος.

Θέση 3: Άμεσες εξελίξεις. Υποδηλώνει ποιες θα είναι οι άμεσες εξελίξεις που προκαλούνται από τη στάση που κρατά ο συμβουλευόμενος απέναντι στο πρόβλημα.

Θέση 4: Τρόπος αντιμετώπισης. Συμβουλευτική θέση. Προτείνει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Θέση 5: Οι άλλοι άνθρωποι. Υποδηλώνει τη στάση του περιβάλλοντος απέναντι στο πρόβλημα. Μπορεί επίσης να δώσει στοιχεία για την στάση και τα κίνητρα των άλλων, αν εμπλέκονται στο πρόβλημα.

Θέση 6: Εμπόδια. Υποδηλώνει τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην επίλυση του προβλήματος. Μπορεί να είναι γεγονότα, πρόσωπα αλλά και νοοτροπίες, ιδέες ή αντιλήψεις.

Θέση 7
: Το αποτέλεσμα. Υποδηλώνει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του συμβουλευόμενου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.


Παράδειγμα

Ερώτηση: Έχω πολύ κακές σχέσεις με τον προϊστάμενό μου. Είναι ένας γλοιώδης τύπος που εκμεταλλεύεται τη δουλειά των άλλων και την προβάλλει ως δικό του επίτευγμα. Επιπλέον, είναι αγενής, προσβλητικός, υπερβολικά απαιτητικός και θρασύς, ειδικά μπροστά σε ανωτέρους και πελάτες. Κάθε μέρα στη δουλειά είναι για μένα μία κόλαση. Ενώ έχω καλές προθέσεις και θέλω να δουλέψω, η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. Πώς μπορώ να τον αντιμετωπίσω;

     
Θέση 4: Τρόπος αντιμετώπισης /Οκτώ Πεντάκτινο
alt
     
   
Θέση 3: Οι άμεσες εξελίξεις /Δύναμη αντεστραμμένο
alt
 
Θέση 5: Οι άλλοι άνθρωποι / Πέντε Σπαθί
alt
   
  alt      
Θέση 6: Τα εμπόδια / Τρία Κούπα
alt
 
alt          
Θέση 7: Το αποτέλεσμα / Μάγος
alt


Απάντηση


Στο συγκεκριμένο άνοιγμα, οι τέσσερις από τις εφτά κάρτες έχουν εμφανιστεί αντεστραμμένες, πράγμα που υποδηλώνει ότι η κατάσταση είναι γενικώς αρνητική και δύσκολη. Στην πρώτη θέση, ο Ακόλουθος Πεντάκτινο ανάποδα, υποδηλώνει ότι κοπιάσατε πολύ να βρείτε αυτή τη δουλειά. Τα νέα που λαμβάνατε πριν βρείτε τη σημερινή σας εργασία δεν ήταν θετικά, πράγμα που σας κούρασε και σας ταλαιπώρησε. Αυτή η διαδικασία που περάσατε, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες του παρελθόντος, παίζει σήμερα το ρόλο της στη ψυχολογική σας κατάσταση.

Ο Ακόλουθος Σπαθί αντεστραμμένος στη δεύτερη θέση που συμβολίζει την κατάσταση στο παρόν, δείχνει ότι στο εργασιακό σας περιβάλλον υπάρχει ένας χαρακτήρας πονηρός, ύπουλος, ανέντιμος, ακόμα και εκδικητικός. Είναι σημαντικό να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να προφυλαχθείτε εγκαίρως από πρόσωπα που επιχειρούν να καλύψουν τις αδυναμίες τους βλάπτοντας τους άλλους. Επιπλέον, είναι προφανές ότι έχετε πέσει θύμα εκμετάλλευσης στη δουλειά σας, όμως κανένας δεν θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Η μάχη που πρέπει να δώσετε είναι αποκλειστικά δική σας. Μην αναζητήσετε συμμάχους. Προστατευθείτε από κουτσομπολιά, αποφεύγετε τις πολλές προσωπικές συνομιλίες και φυλάξτε τα προσωπικά σας έγγραφα και αντικείμενα μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Στην τρίτη θέση που συμβολίζει τις άμεσες εξελίξεις που προκαλούνται από τη συμπεριφορά σας, η αντεστραμμένη Δύναμη αποτελεί μία σαφή προειδοποίηση: αποφύγετε με κάθε τρόπο να χάσετε την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία σας. Βάλτε φρένο στο θυμό και στην οργή σας γιατί κινδυνεύετε από τρομερές εκρήξεις που θα σας κάνουν να χάσετε όποιο δίκιο έχετε. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και νηφάλιοι. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο θυμώνετε με την κατάσταση, τόσο πιο ευάλωτοι γίνεστε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε το πνευματικό σας δυναμικό: εξηγήστε ήρεμα τι είναι αυτό που σας ενοχλεί και θέστε ξεκάθαρα όρια. Προασπιστείτε την αξιοπρέπειά σας αλλά μην φτάνετε σε ακρότητες, έστω και λετικές. Ξεκαθαρίστε τη θέση σας σχετικά με το τι πρόκειται να ανεχτείτε και τι όχι, με ηρεμία και αποφασιστικότητα και μην υποκύπτετε στις προσπάθειες που κάνουν οι άλλοι να σας επιβληθούν. Ορίστε τη θέση σας και κρατήστε την σθεναρά, αλλά ήρεμα.

Στην τέταρτη θέση όπου προτείνεται ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, το Οκτώ Πεντάκτινο, το φύλλο της μαθητείας και της σκληρής δουλειάς, είναι ιδιαίτερα σαφές για την δική σας περίπτωση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας και στην περαιτέρω επαγγελματική σας κατάρτιση. Δουλέψτε προσεκτικά και με έμφαση στις λεπτομέρειες και στα λεγόμενα "ψιλά γράμματα" κάθε εργασίας που σας ανατίθεται. Αφιερώστε κόπο και χρόνο στην εργασία σας και μην δίνετε σημασία σε τίποτε άλλο. Κοιτάξτε τον τεχνίτη που απεικονίζεται σ' αυτό το χαρτί: είναι σκυμμένος πάνω από τα πεντάκτινά του και μοιάζει αφοσιωμένος στην εργασία του. Επιπλέον, ενδιαφερθείτε για την επιμόρφωσή σας. Αναζητήστε σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενό σας ή επιχειρήστε να επωφεληθείτε από τη γνώση και την πείρα των ανωτέρων σας.

Στην πέμπτη θέση, που φανερώνει το ρόλο των άλλων ανθρώπων και την εμπλοκή τους στο πρόβλημα, το Πέντε Σπαθί  συμβολίζει την εχθρότητα που αντιμετωπίζετε στο χώρο της εργασίας σας. Έχει έρθει η ώρα να παραδεχθείτε τα όριά σας. Είναι προφανές ότι ο προϊστάμενός σας είναι ισχυρότερος από εσάς ή χρησιμοποιεί ύπουλες τακτικές που σας ξεπερνούν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην ασχολείστε μαζί του. Φροντίστε να είστε τυπικοί σε όσα χρειάζεται αλλά μην απασχολείτε το μυαλό σας με το πώς θα "βγείτε από πάνω". Κοιτάξτε τους ανθρώπους στην απεικόνιση του Πέντε Σπαθί: το κεντρικό πρόσωπο, ο νικητής της διαμάχης, κρατάει τα σπαθιά των αντιπάλων του, οι οποίοι αποδέχτηκαν την ήττα τους, πέταξαν τα όπλα τους στο χώμα και απομακρύνονται από το πεδίο της μάχης. Αυτό πρέπει να κάνετε κι εσείς. Μην επιτρέψετε να σας καταβάλλουν συναισθήματα ενοχών, ανικανότητας ή αδυναμίας. Επιπλέον, μη δώσετε σημασία σε τυχόν ντροπιαστικά σχόλια. Ασχοληθείτε με τη δουλειά σας και τίποτε άλλο.

Στην έκτη θέση που συμβολίζει τα εμπόδια στην επίλυση του προβλήματος, το Τρία Κούπα αντεστραμμένο υποδηλώνει ότι τα πράγματα μεταξύ των συναδέλφων δεν είναι τόσο ωραία όσο σας είχαν ίσως φανεί αρχικά. Πολλά κουτσομπολιά, ζήλια, κουβέντες και έργα πίσω από την πλάτη σας. Προφυλαχθείτε από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά και μην εμπιστεύεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας πουθενά γιατί κινδυνεύετε να εκτεθείτε. Επιπλέον, το Τρία Κούπα σάς προτρέπει να δώσετε μεγαλύτερη σημασία στην κοινωνική σας ζωή. Σταματήστε να αγχώνεστε τόσο με τη δουλειά, και μην παίρνετε τις έγνοιες του γραφείου στο σπίτι. Χαλαρώστε, βγείτε έξω, δείτε φίλους. Θα σας κάνει καλό.

Στην έβδομη θέση, που υποδηλώνει το αποτέλεσμα, ο Μάγοςείναι ένα ευοίωνο χαρτί, γεμάτο δυνατότητες. Αφουγκραστείτε τι συμβαίνει γύρω σας και γίνετε πιο ευέλικτοι. Χρησιμοποιήστε σωστά τις ικανότητές σας για να "μαγέψετε" τους άλλους, να κατακτήσετε και να υλοποιήσετε ό,τι σας ενδιαφέρει. Σύμμαχός σας είναι η επικέντρωσή σας σε ένα στόχο, οι γνώσεις σας, η αποφασιστικότητα και η κατάλληλη χρήση των "όπλων" που έχετε στα χέρια σας. Περάστε στη δράση με τον κατάλληλο σχεδιασμό, δείξτε εξυπνάδα ως προς τη χρήση του υλικού σας και δεν θα χάσετε. Δυνατότητες έχετε.
Επίσης, σκεφτείτε κατά πόσο θα ήταν καλύτερο για εσάς να στραφείτε, μελλοντικά έστω, στην αυτο-απασχόληση.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω ότι παρά το γεγονός ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για εσάς, καθώς βιώνετε εχθρότητα ή ακόμα και ανέντιμες συμπεριφορές, καλό θα ήταν να επικεντρωθείτε στο αντικείμενο της δουλειάς σας, φροντίζοντας να αποκομμίσετε γνώσεις και εμπειρία. Προφυλαχθείτε από κουτσομπολιά, μην ανοίγεστε σε τρίτα πρόσωπα, και κυρίως, μη χάνετε την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία σας. Βάλτε τα όριά σας με ηρεμία και μην κάμπτεστε από τους άλλους. Χρησιμοποιήστε τα ταλέντα και τις ικανότητές σας δημιουργικά, δείξτε τυπικότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια και θα δείτε ότι η καθημερινότητά σας στον εργασιακό χώρο θα βελτιωθεί αισθητά.