Σταυρός με πέντε φύλλα Εκτύπωση E-mail
Ανοίγματα - Ανοίγματα
Σταυρός με 5 φύλλαΈνα δημοφιλές άνοιγμα είναι ο σταυρός με τα πέντε φύλλα. Είναι αρκετά αναλυτικό και μπορεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης. Πριν επιλέξετε αυτό το άνοιγμα, σκεφτείτε λίγο το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος. Όλα τα φύλλα είναι αλληλοεξαρτώμενα και παρουσιάζουν, κατά κάποιο τρόπο, αυτό που δύναται να συμβεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για να το πω πιο απλά: δεν χρειάζεστε την Ταρό για να καταλάβετε, για παράδειγμα, ότι η αλαζονία και το τυφλό πείσμα δεν θα επιφέρουν θετικό αποτέλεσμα στη ζωή σας. Ερμηνεύστε τα φύλλα σαν ένα σύνολο. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από όλες τις ενέργειες κάθε φύλλου χωριστά.
Οι θέσεις στον σταυρό με πέντε φύλλα ορίζονται ως εξής:
  alt
3.Βασική επιρροή
 
alt
1.Η κατάσταση τώρα
alt
5. Οι συνέπειες στο μέλλον
alt
2.Τρέχουσες εξελίξεις
  alt
4. Έκβαση
 

Οι θέσεις αφορούν αναλυτικά τα εξής:
1. Η κατάσταση τώρα. Πώς έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα μέχρι στιγμής.
2. Τρέχουσες εξελίξεις. Τι θα προκύψει άμεσα, πριν βρεθεί η λύση. Τι θα λειτουργήσει ως εμπόδιο ή ως βοηθητικός παράγοντας.
3. Βασική επιρροή. Ποιο είναι το ιδανικό ή η βασική νοοτροπία που επηρεάζει και διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση.
4. Έκβαση. Κρίνοντας από όλα τα προηγούμενα, ποια αναμένεται να είναι η έκβαση.
5. Οι συνέπειες στο μέλλον. Τι συνέπειες ή αποτελέσματα θα έχει η έκβαση αυτή για τη ζωή σας μελλοντικά.

 


Παράδειγμα

Ερώτηση: Βασανίζομαι από τους πολλούς, καθημερινούς καβγάδες που έχω στο γάμο μου. Ενώ υπάρχει αγάπη μεταξύ μας, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε πια. Φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε στο χωρισμό. Τι θα συμβεί;

Άνοιγμα Σταυρός με πέντε φύλλα
  alt
3. Βασική επιρροή / Πέντε Πεντάκτινο
 

alt
1. Η κατάσταση τώρα
/ Ντάμα Κούπα αντεστραμμένο
alt
5. Οι συνέπειες στο μέλλον / Η Κρίση
alt
2. Τρέχουσες εξελίξεις / Δύο Μπαστούνι
  alt
4. Έκβαση / Εννιά Σπαθί
 

Απάντηση: Η Ντάμα Κούπα ανάποδα στην θέση που ορίζει τη σημερινή κατάσταση συμβολίζει τις συναισθηματικές εξάρσεις και τις υπερβολές. Η κατάσταση φαίνεται ιδιαίτερα φορτισμένη, με ξεσπάσματα και μελοδραματικές σκηνές γεμάτες ένταση. Αποφύγετε τις υπερβολές. Μην κάνετε καπρίτσια μόνο και μόνο για να εκμαιεύσετε επιβεβαίωση. Μη θίγεστε με το παραμικρό και μην μεγαλοποιείτε όσα συμβαίνουν. Δείξτε μεγάλη προσοχή στα θυελλώδη συναισθήματα που μπορεί να σας οδηγήσουν σε εξάρσεις, καταχρήσεις ή σε σοβαρή κατάθλιψη.

Το Δύο Μπαστούνι στη θέση των άμεσων εξελίξεων δείχνει ότι θα υπάρξει μια μικρή προσωρινή ανάκαμψη. Ανανεώστε την έμπρακτη εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Μοιραστείτε ξανά τα σχέδια και τα όνειρά σας για το μέλλον και κοιτάξτε μπροστά. Καταπολέμηστε τις αμφιβολίες, την ανασφάλεια και το άγχος. Επικεντρωθείτε σε ένα νέο σχέδιο και ρίξτε το στη δουλειά. Μην προσπαθήσετε να μεταμορφώσετε τα πάντα μέσα σε μία νύχτα και μην απαιτείτε διαβεβαιώσεις πεισματικά.

Η βασική επιρροή αφορά ένα αίσθημα αποστέρησης και απόρριψης. Είτε είναι αποτέλεσμα των συγκρούσεων, είτε αφορά ζωτικές ψυχικές ελλείψεις, ο ένας από τους δύο ή και οι δύο νιώθετε αποδιωγμένοι, αποστερημένοι και μόνοι. Κοιτάξτε το Πέντε Πεντάκτινο που εμφανίστηκε σε αυτή τη θέση. Απεικονίζει δύο ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, περνούν κακουχίες και βρίσκονται μόνοι, έξω στο κρύο... Σκεφτείτε καλά ποια έλλειψη σας προκαλεί αυτά τα συναισθήματα. Τι σας κάνει να νιώθετε ότι σήμερα παρακαλάτε για πράγματα που κάποτε ήταν αυτονόητα; Αν απορρίπτετε μέσα σας το γάμο σας, τι είναι αυτό που σας κρατάει ακόμα σε αυτόν; Εντοπίστε τι είναι αυτό που σας λείπει και εξετάστε κατά πόσο μπορείτε να το βρείτε μέσα στο γάμο σας. Σκεφτείτε επίσης και τα συναισθήματα του άλλου. Μήπως με τη συμπεριφορά σας τον κάνετε να πιστεύει ότι δεν σας κάνει πια; Αναλάβετε την ευθύνη της στάσης σας και συντονίστε τη συμπεριφορά σας με όσα πραγματικά νιώθετε. Αν περνάτε οικονομικές δυσκολίες μέσα στο γάμο, απαιτείται ρεαλιστική στάση. Οι καβγάδες και οι αλληλοκατηγορίες μεγεθύνουν το πρόβλημα αντί να το λύνουν. Ανασκουμπωθείτε και συνεργαστείτε.

Το Εννιά Σπαθί στην θέση της έκβασης είναι ένα δυσοίωνο φύλλο, από την άποψη ότι συμβολίζει μία μαρτυρική κατάσταση φόβων, ενοχών, τύψεων και αμφιβολιών. Η εμφάνιση αυτού του χαρτιού σάς προτρέπει να πάψετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας και να λειτουργήσετε δημιουργικά. Αν νιώθετε ενοχές για τη συμπεριφορά σας, φροντίστε να την αλλάξετε. Αν έχετε αμφιβολίες και υποψίες, αναζητήστε  τις πληροφορίες που θα σας βγάλουν από την ανασφάλεια. Εξετάστε τα πράγματα ρεαλιστικά και με καθαρό μυαλό. Μην βυθίζεστε στην απελπισία στην οποία σας σπρώχνουν οι σκέψεις σας και μόνο. Φροντίστε ιδιαίτερα την ψυχική σας ηρεμία και την υγεία σας. Γνώμωνάς σας να είναι μόνο η λογική. Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα και όχι σε όσα φοβάστε ότι συμβαίνουν. Αναλάβετε πρωτοβουλίες αντί να μετανιώνετε.

Αφού ξεκαθαρίσουν όλα τα παραπάνω, η λύση μπορεί να βρεθεί αν συμφιλιωθείτε με όσα έχουν συμβεί. Η Κρίση σε μελλοντική θέση συμβολίζει ένα σημείο καμπής, αναγέννησης και νέας αρχής. Συγχωρήστε ο ένας τον άλλο αλλά και ο καθένας τον εαυτό του για όσες πληγές ανοίξατε και γυρίστε σελίδα. Το σημαντικό μήνυμα αυτού του φύλλου είναι ότι η αλλαγή έρχεται από μέσα. Συνειδητοποιήστε ποια λάθη έγιναν και πού σας οδήγησαν. Διδαχθείτε από το μάθημα που σας δίνει η παρούσα κατάσταση και ανανεώστε ριζικά τη ζωή σας. Πάρτε τις οριστικές αποφάσεις που θα ξαναφέρουν τη γαλήνη μεταξύ σας και μπείτε σε μία νέα φάση, απαλλαγμένοι από τα βάρη του παρελθόντος.