Πυραμίδα / Ναι ή Όχι Εκτύπωση E-mail
Ανοίγματα - Ανοίγματα
Πυραμίδα Ναι - Όχι
Το πυραμιδικό σχήμα, όρθιο ή ανάποδο, χρησιμοποιείται συχνά με την τράπουλα Ταρό για να δώσει απαντήσεις ανάλογα με τις θέσεις που ορίζονται για κάθε χαρτί. Εδώ θα δούμε ένα σχήμα που χρησιμοποιείται για να δώσει μία θετική ή αρνητική απάντηση σε ένα ερώτημα.Σε γενικές γραμμές, αν τουλάχιστον τα δύο από τα τρία χαρτιά που εμφανιστούν στις θέσεις 4, 5, και 6 είναι όρθια, τότε η απάντηση είναι καταφατική. Αν εμφανιστούν αντεστραμμένα, η απάντηση είναι αρνητική. Προσέξετε όμως την ποιότητα των χαρτιών. Αν εμφανιστούν τρία ευνοικά φύλλα αντεστραμμένα, η απάντηση είναι ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να έχετε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα. Αν από την άλλη, εμφανιστούν τρία αρνητικά φύλλα όρθια, τότε η απάντηση είναι προφανώς αρνητική, παρά το γεγονός ότι τα χαρτιά είναι όρθια. Εξετάστε όλα τα φύλλα και το περιβάλλον ή τις προοπτικές που περιγράφουν για να έχετε μία σφαιρική και ορθότερη απάντηση.

Οι θέσεις του πυραμιδικού σχήματος έχουν ως εξής:
    1. Ο ενδιαφερόμενος /
Η κατάσταση
alt

   
  2. Το περιβάλλον
alt
  3. Το περιβάλλον
alt
 
4. Η απάντηση
alt
  5. Η απάντηση
alt
  6. Η απάντηση
alt
    7. Το μέλλον
alt
   

Από το παραπάνω σχήμα μπορείτε να δείτε ότι σε κάποιες θέσεις αντιστοιχούν δύο ή και τρία χαρτιά. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις 2 και 3 είναι συμπληρωματικές, όπως και οι θέσεις 4,5, και 6. Αναλυτικότερα:

Θέση 1: Ο ενδιαφερόμενος / Η κατάσταση. Φανερώνει στοιχεία για την κατάσταση του ατόμου και την ψυχολογία του αυτή τη στιγμή.
Θέσεις 2 και 3: Το περιβάλλον. Φανερώνει πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι αυτή τη στιγμή.
Θέσεις 4,5 και 6: Η απάντηση. Οι θέσεις αυτές φανερώνουν, ανάλογα με τον προσανατολισμό τους, την απάντηση (καταφατική ή αρνητική) στο ερώτημα που τέθηκε. Επαναλαμβάνω ότι σημασία έχει η ποιότητα των χαρτιών. Σε γενικές γραμμές, δύο ή περισσότερα όρθια φύλλα δείχνουν θετική απάντηση ενώ δύο ή περισσότερα αντεστραμμένα δείχνουν αρνητική. Αν όμως τα αντεστραμμένα χαρτιά θεωρούνται ευνοικά, τότε η απάντηση είναι, όπως γράψαμε και παραπανω ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια και χρόνος για ένα θετικό αποτέλεσμα. Ακολούθως, αν εμφανιστούν δύο ή τρία όρθια χαρτιά με αρνητικές ή δυσοίωνες ερμηνείες, η απάντηση είναι προφανώς αρνητική, παρά τον ορθό προσανατολισμό των φύλλων.
Θέση 7: Το αποτέλεσμα. Αυτή η θέση φανερώνει τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει μελλοντικά στη ζωή του ατόμου η έκβαση που υποδηλώνεται από τις θέσεις 4,5 και 6.


Παράδειγμα

Ερώτηση: Πρόσφατα τσακωθήκαμε πολύ άσχημα με τον σύντροφό μου κι έχουμε να μιλήσουμε μέρες. Τι θα συμβεί; Θα συμφιλιωθούμε;
   
1. Η κατάσταση / Τέσσερα Πεντάκτινο
alt
   
 
alt
  3. Το περιβάλλον / Τέσσερα Κούπα
alt
 
4. Η απάντηση / Σελήνη
alt
 
alt
 
6. Η απάντηση / Αστέρι
alt
   
7. Το μέλλον / Δύο Σπαθί
alt
   

Απάντηση
Η πρώτη γρήγορη απάντηση είναι καταφατική, πως ναι, θα συμφιλιωθείτε. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε σχετικά με το παρόν και το μέλλον της σχέσης σας.

Στην πρώτη θέση, που συμβολίζει την κατάσταση αυτή τη στιγμή, εμφανίζεται το Τέσσερα Πεντάκτινο, αυτή η μάλλον μικροπρεπής, φιλάργυρη φιγούρα της μικρής Αρκάνα. Αυτό δείχνει ότι επιδεικνύετε εγωισμό, και εσείς και ο σύντροφός σας. Προσπαθείτε με νύχια και με δόντια να διατηρήσετε την ασφάλειά σας και γατζώνεστε σε ό,τι αντιπροσωπεύει την ασφάλεια αυτή. Μπορεί να είναι τα χρήματα, η κοινωνική θέση, ένα σπίτι ή πολύ απλά η ίδια η σχέση σας. Η πρώτη θέση σ' αυτό το άνοιγμα είναι πολύ σημαντική και σας καλεί ουσιαστικά να σκεφτείτε την καρδιά του ζητήματος. Μήπως αγωνίζεστε να διατηρήσετε τη σχέση σας μόνο και μόνο επειδή έχετε "επενδύσει" πολλά σε αυτήν;

Το παραπάνω ερώτημα μπορεί να είναι σκληρό, όμως στις θέσεις 2 και 3, τα χαρτιά φαίνεται να τονίζουν τον παραπάνω συλλογισμό. Το Εννιά Κούπα αντεστραμμένο υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που σπρώχνετε κάτω από το χαλί. Μένετε στα προσχήματα ενώ ουσιαστικά αδιαφορείτε για τις ανάγκες σας και τις ανάγκες του άλλου. Το Τέσσερα Κούπα , το χαρτί της απορριπτέας προσφοράς, υποδηλώνει ότι η πλήξη ή και η απογοήτευση για την πορεία της σχέσης σας, σας ωθεί στο να μην εκτιμάτε πια ό,τι σάς προσφέρεται. Αντιθέτως, έχετε γίνει εύθικτη με όλους και με όλα και υπεραμύνεστε απέναντι στο σύντροφό σας. Αναλογιστείτε λίγο τις δικές σας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Μήπως προσπαθώντας να χτίσετε μια στέρεη σχέση έχετε επιβάλλει πολύ αυστηρές δομές που τελικά περιορίζουν κι εσάς την ίδια; Ή μήπως διστάζετε απλά να παραδεχθείτε ότι ο σύντροφός σας δεν ανταποκρίνεται τελικά στις προσδοκίες σας; Όποια και να είναι η κατάσταση, σκεφτείτε με ωριμότητα και σοβαρότητα. Αναλογιστείτε ξανά τις προτεραιότητές σας και κινηθείτε αναλόγως.

Στις θέσεις 4, 5 και 6, που εκφράζουν την απάντηση, τα δύο από τα τρία χαρτιά εμφανίστηκαν όρθια, πράγμα που απαντά καταφατικά στο έρωτημά σας. Ας τα δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα.

Η Σελήνη υποδηλώνει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Η καλπάζουσα φαντασία σας ενδέχεται να σας προκαλεί ψευδαισθήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω σας. Δεν μπορείτε να δείτε καθαρά καθώς οι φόβοι, οι αμφιβολίες και η ανασφάλειά σας, παραποιούν την εικόνα. Η συμπεριφορά σας μπορεί να είναι κυκλοθυμική και υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθείτε στην κατάθλιψη. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε πριν πάρετε αποφάσεις για τη ζωή σας. Αποφύγετε τη χρήση ουσιών (π.χ. αλκοόλ) σαν καταφύγιο για την ταραγμένη σας ψυχή, αυτή τη στιγμή. Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις ανησυχίες και τις αυταπάτες που σας βασανίζουν, είναι η διαίσθησή σας. Ξαναβρείτε την επαφή με τον εαυτό σας και σκεφτείτε ξανά τι είναι αυτό που ζητάτε. Τότε θα απαλλαγείτε από το βασανιστικό αίσθημα αποπροσανατολισμού και θα μπορέσετε να δείτε πού βαδίζετε πιο καθαρά.

Το Τρία Μπαστούνι αντεστραμμένο υποδηλώνει ότι οι συγκρούσεις ενδέχεται να προκύπτουν από ασυμφωνία χαρακτήρων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε το πείσμα και την ξεροκεφαλιά. Τα σχέδιά σας για το μέλλον θα συναντήσουν απρόοπτες δυσκολίες. Θεωρήστε τις αναποδιές σαν ευκαιρία να σχεδιάσετε πιο προσεκτικά, με μεγαλύτερη υπομονή και σε πιο στέρεο έδαφος.

Το Αστέρι που εμφανίζεται στην τελευταία θέση αυτής της σειράς είναι ένα ευοίωνο φύλλο. Μπορεί να μην εγγυάται τις μελλοντικές εξελίξεις, όμως το μήνυμά του είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σας καλεί ν' αλλάξετε στάση απέναντι στα πράγματα και να δείτε την κατάσταση πιο θετικά! Η αισιοδοξία και η ελπίδα μπορεί να κάνει θαύματα τώρα. Επιτρέψτε στις παλιές πληγές να κλείσουν και ξαναβρείτε τη θετική σας στάση απέναντι στα πράγματα. Πιστέψτε στις δυνατότητές σας και επικεντρωθείτε σε έναν στόχο. Τέλος, μη φοβάστε την αλήθεια. Ό,τι αποκαλύπτεται τώρα μπορεί να σας οδηγήσει σε ασφαλέστερους και πολύ ικανοποιητικούς δρόμους.

Στην έβδομη θέση, που συμβολίζει τα αποτελέσματα της συμφιλίωσης στο μέλλον, το Δύο Σπαθί είναι ένα χαρτί που συμβολίζει την ανακωχή. Η στατικότητα της εικόνας με τη γυναίκα να σταυρώνει με επιδεξιότητα δύο σπαθιά πάνω στο στήθος της και να τα κρατά σε ισορροπία, είναι ενδεικτική της κατάστασης που θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον. Το Δύο Σπαθί διδάσκει την τέχνη του συμβιβασμού. Θα χρειαστεί να παραβλέψετε κάποια πράγματα και να δείξετε διπλωματία και ευελιξία για να διατηρήσετε την ισορροπία. Μπορείτε να βρείτε τη χρυσή τομή, αρκεί να επιστρατεύσετε τα ιδανικά των Σπαθιών: την αλήθεια, την εντιμότητα, τη λογική και το θάρρος. Μιλήστε με ειλικρίνεια και εκφράστε χωρίς φόβο όσα νιώθετε, ακόμα κι αν είναι αρνητικά (θυμός, απογοήτευση κ.α.). Ταυτόχρονα, ετοιμαστείτε να ακούσετε και τον σύντροφό σας. Μην επιτίθεστε αν σας κάνει κριτική, αλλά προσπαθήστε να τον κατανοήσετε. Η μεταξύ σας ανακωχή σύντομα θα ανατραπεί αν δεν φανείτε ειλικρινείς μεταξύ σας. Μόνο η έντιμη στάση και ο σεβασμός θα μετατρέψει την προσωρινη ανακωχή σε μόνιμη ειρήνη. Τέλος, αποφύγετε συναισθηματικές εξάρσεις και μην μεγαλοποιείτε τα πράγματα.
Η λογική θα είναι σύμμαχός σας.