21- Ο Κόσμος
 
Ο Κόσμος

Το τελευταίο χαρτί στην ακολουθία της μεγάλης Αρκάνα, ο Κόσμος μιλά για ολοκλήρωση και επιτυχία. Είναι η ευμενέστερη κάρτα ολόκληρης της τράπουλας Ταρό. Απεικονίζει μία γυμνή κοπέλα χορεύει με τα πόδια σταυρωμένα στα ύψη του ουρανού, μέσα σε ένα δάφνινο στεφάνι νίκης και χαράς κρατώντας δύο ράβδους. Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μέσα από τα σύννεφα αναδύονται με τη μορφή κεφαλών ζώων και ανθρώπου τα σύμβολα της δύναμης, του θριάμβου, της συνειδητότητας και της σοφίας.

Γενική ερμηνεία
Ο Κόσμος συμβολίζει την επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός κύκλου ζωής. Όποιες δυσκολίες και να συναντήσατε στο δρόμο σας, οι προσπάθειές σας στέφονται με απόλυτη επιτυχία. Ο Κόσμος φέρνει αναγνώριση, χαρά, ευτυχία, επίτευξη. Η γυμνή κοπέλα που απεικονίζεται στην κάρτα έχει τα πόδια της σταυρωμένα, σε μία στάση που μοιάζει με αυτή του Κρεμασμένου, βλέπει όμως τη ζωή διαφορετικά. Η προσπάθεια έχει ολοκληρωθεί, η ίδια έχει διδάξει και έχει διδαχτεί και όλα φαίνονται πως είναι επιτέλους στη θέση τους! Ένας κύκλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Είναι καιρός να απολαύσετε όλα όσα κερδίσατε και να χορέψετε απελευθερωμένοι και ευγνώμονες τον συμπαντικό χορό. Είστε μέρος του όλου και μπορείτε επιτέλους να χαρείτε αυτήν την αρμονία.

Ο Κόσμος είναι η κάρτα της επιτυχημένης μετάβασης από ένα στάδιο σε ένα άλλο. Υπό αυτήν την έννοια, και σε ένα περισσότερο υλικό επίπεδο, ο Κόσμος συχνά συμβολίζει ένα ταξίδι, συνήθως μακρινό ή σε μέρη του εξωτερικού, ίσως λόγω της πείρας που έχετε αποκτήσει μέσα από τη μακρόχρονή σας προσπάθεια, που επιτέλους ολοκληρώθηκε. Όταν εμφανιστεί ο Κόσμος να θυμάστε πάντως ότι παρ' όλα τα επιτεύγματα και τους θριάμβους, η μεγαλύτερή σας κατάκτηση είναι η καινούρια σας συνειδητότητα. Αυτό είναι το επίτευγμα που θα σας οδηγήσει σωστά από εδώ και πέρα.

Σε αρνητική θέση
Όταν ο Κόσμος εμφανιστεί σε θέση εμποδίου υποδηλώνει πως η ανυπομονησία σας να ολοκληρώσετε κάτι σας προκαλεί ταραχή και εκνευρισμό. Ηρεμήστε. Το ευμενέστερο φύλλο ολόκληρης της τράπουλας σάς προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές. Μη βιάζεστε και μην αγωνιάτε. Συνεχίστε την προσπάθεια και σύντομα θα έχετε τα αποτελέσματα που προσδοκάτε.

Αντεστραμμένο
Ακόμα και όταν ο Κόσμος εμφανιστεί ανάποδα, παραμένει μία ευμενής κάρτα. Αυτό που δείχνει είναι ότι το τέλος της προσπάθειας και η επιτυχία είναι κοντά αλλά υπάρχει κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Μη φοβάστε ότι οι κόποι σας θα πάνε χαμένοι. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας εμποδίζει και δείξτε υπομονή. Η επιτυχία μπορεί να καθυστερήσει λίγο αλλά είναι εξασφαλισμένη, έστω κι αν χρειαστεί να ταλαιπωρηθείτε λίγο ακόμα. Επίσης ο Κόσμος ανάποδα μπορεί να σημαίνει αναβολές σε ταξίδια και σημαντικές δραστηριότητες. Μην το βάζετε κάτω. Οι συνθήκες δεν είναι ώριμες ακόμα.

Μόνο αν ο Κόσμος εμφανιστεί ανάποδα σε αρνητική θέση μπορεί να έχει αρνητική ερμηνεία: σε αυτήν την περίπτωση δείχνει ότι η γνώση που έχετε αποκομίσει από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας είναι επιφανειακή. Βιάζεστε να ολοκληρώσετε μια προσπάθεια ή ένα εγχείρημα και κινδυνεύετε να τα τινάξετε όλα στον αέρα. Εναλλακτικά μπορεί να σημαίνει ότι δεν είστε σε θέση να ολοκληρώσετε αυτό που αρχίσατε και έχετε την τάση να τα παρατάτε όλα στη μέση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τα μαθήματά σας και μην αναβάλλετε άλλο αυτό που χρειάζεται να κάνετε. Ακόμα κι αν έχετε κουραστεί, ανασυντάξτε τις δυνάμεις σας και συνεχίστε. Μην φοβάστε τον κόσμο και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά σας, όσο «παρατραβηγμένες» κι αν σας φαίνονται. Ο Κόσμος είναι εκεί έξω και σας περιμένει. Αποφύγετε τα πισωγυρίσματα, όσο ασφαλή κι αν σας φαίνονται.