20- Η Κρίση

Η Κρίση

 Πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές κάρτες των Ταρό. Η Κρίση, με σαφείς αναφορές στην χριστιανική ημέρα της κρίσεως, όπου θα κριθούν όλοι οι νεκροί και θα ξεκινήσει η βασιλεία των ουρανών, είναι μία κάρτα γεμάτη συμβολισμούς. Μιλά για μεγάλες, κοσμογονικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου και για οριστικές αποφάσεις που λυτρώνουν. Ο αρχάγγελος που σημαίνει την ώρα της Κρίσης, της οριστικής αποτίμησης μιας κατάστασης είναι εδώ, μεγαλόπρεπος και καταλυτικός.


Γενική ερμηνεία

Η Κρίση μιλά για την προσωπική αναγέννηση του ατόμου, για την προσωπική του ανάσταση, μετά από καταστάσεις που τον δυσκόλεψαν ή τον εγκλώβισαν. Για να αναγεννηθείτε όμως, δεν αρκεί κάποια εξωτερική εξέλιξη. Το κλειδί βρίσκεται στα δικά σας χέρια. Σκεφτείτε το παρελθόν. Αξιολογήστε το. Και επιτέλους συμφιλιωθείτε μαζί του!

Όταν εμφανίζεται η Κρίση είναι επιτέλους η στιγμή να απελευθερωθείτε από ό,τι σας πλήγωσε αλλά και από ότι κάνατε λάθος εσείς οι ίδιοι. Πάρτε το μάθημά σας. Συγχωρήστε τον εαυτό σας και τους άλλους και αποδεχθείτε τα μαθήματα που πήρατε. Αυτή η εσωτερική συμφιλίωση με τον εαυτό σας και με τους άλλους μπορεί τώρα να σας οδηγήσει στην προσωπική σας ανάσταση. Έχετε διδαχθεί, ίσως και με σκληρό τρόπο, ό,τι είχατε να διδαχθείτε από αυτήν την ιστορία και μπορείτε τώρα να περάσετε σε μία νέα φάση. Η Κρίση μιλά για αποφάσεις οριστικές και αμετάκλητες που επιφέρουν μία νέα ειρήνη στη ζωή σας, που ανοίγουν το δρόμο για τη θεραπεία και ανανέωση προβληματικών ή ημιθανών καταστάσεων.

Η μεγάλη ισχύς της Κρίσεως και οι αλλαγές που επιφέρει, διαφέρουν από τις αλλαγές που αντιπροσωπεύουν ο Θάνατος, ο Πύργος, ή ακόμα και ο Τροχός. Ο Τροχός μιλά για την αέναη κίνηση και εναλλαγή των καταστάσεων, ο Πύργος για έναν εξωτερικό καταλύτη που λειτουργεί ως ευκαιρία κάθαρσης των μη λειτουργικών δομών της ζωής σας και ο Θάνατος για την δραματική  μεταμόρφωση της ζωής σας μέσω του επίπονου μα απαραίτητου τέλους μιας κατάστασης. Οι αλλαγές για τις οποίες μιλά η Κρίση είναι εσωτερικές: επιτέλους, μέσω της συμφιλίωσης και της αποδοχής καταφέρνετε να "αλλάξετε", να αναστηθείτε, να μπείτε σε έναν νέο κύκλο ζωής, απαλλαγμένοι από συναισθηματικά βάρη, ενοχές, απωθημένα. Η σάλπιγγα του αγγέλου σάς αφυπνίζει και συνειδητοποιείτε πλέον ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η ζωή σας είναι η πλήρης απελευθέρωση από όλα τα δεινά του παρελθόντος. Δεν κρίνετε και δεν κατηγορείτε πια κανέναν, ούτε καν τον ίδιο σας τον εαυτό. Ακόμα και η επιβράβευση των προσπαθειών δεν έχει πια καμιά σημασία. Βαθιά αλλαγμένοι και ελεύθεροι, συμφιλιωμένοι με όλες τις πλευρές του εαυτού σας, συγχωρείτε και προχωράτε με μεγάλα και αποφασιστικά βήματα στη νέα σας ζωή.

Σε αρνητική θέση
Αν η Κρίση εμφανιστεί όρθια σε θέση εμποδίου, τότε σημαίνει ότι η ανικανότητα ή απροθυμία σας να ξεχάσετε, να συγχωρέσετε και να συμφιλιωθείτε λειτουργεί ανασταλτικά στη ζωή σας. Πάψτε να βασανίζεστε από πικρίες και ενοχές. Απολογηθείτε σε όσους ανθρώπους έχετε πληγώσει ή κακομεταχειριστεί αλλά μην προσκολλάστε στο παρελθόν. Αναγνωρίστε τη μεταμορφωτική δύναμη της Κρίσης στη ζωή σας και προχωρήστε με θάρρος και μία νέα αίσθηση ελευθερίας. Τέλος, ακόμα κι αν κρίνεστε αρνητικά από κάποιους, μην εμμένετε σε αυτό. Το σημαντικό τώρα είναι η δική σας ανάταση.

Αντεστραμμένο
Ανάποδα η Κρίση υποδηλώνει την πικρία που ενδεχομένως αισθάνεστε για την έκβαση κάποιων καταστάσεων. Ίσως κάποιος να σας καλεί σε απολογία. Η οριστική Κρίση δεν είναι ευνοϊκή για εσάς και πιθανόν να ακολουθεί τιμωρία για τα παραπτώματά σας. Φροντίστε να ηρεμήσετε και να θυμάστε ότι κατά πάσα πιθανότητα, εξαντλήσατε τις προσπάθειές σας και τίποτα δεν θα άλλαζε αν είχατε μία ακόμα ευκαιρία. Η λύση είναι και πάλι το μήνυμα της όρθιας κάρτας: απελευθερωθείτε από τα συναισθηματικά βάρη. Ακόμα και αν τώρα κρίνεστε αρνητικά από τους άλλους, αγκαλιάστε τον εαυτό σας και μάθετε από τα λάθη σας. Συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι κάποια πράγματα απλά δεν "βγαίνουν" όσο και αν προσπαθείτε. Πετάξτε από πάνω σας την πίκρα, την απογοήτευση και τις ενοχές. Η "ανάστασή" σας ίσως αργεί, αλλά οφείλετε να προσπαθήσετε. Άλλωστε, σε τι θα ωφελήσει να αναμασάτε συνεχώς γεγονότα του παρελθόντος; Αναλογιστείτε τι πήγε λάθος αλλά μην επιχειρείτε να το αλλάξετε τώρα. Δυναμώστε τον εαυτό σας και προχωρήστε. Μη μένετε άλλο θαμμένοι στο παρελθόν.

Επίσης, η Κρίση ανάποδα ίσως υποδηλώνει ότι δεν είστε ακόμα έτοιμοι να πάρετε τις μεγάλες και οριστικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μία νέα ή ανανεωμένη ζωή. Σκεφτείτε καλά. Μην βιάζεστε και μην προσδοκάτε πρόσκαιρα αποτελέσματα. Έχετε τη μεγάλη ευκαιρία να απαλλαγείτε από καταστάσεις ή και αντιλήψεις που σας έβλαψαν, σας πίκραναν, σας εγκλώβισαν. Πάρτε το χρόνο σας και μην κάνετε απότομες κινήσεις. Πρώτα συμφιλιωθείτε με ό,τι έγινε και μετά προχωρήστε.