Μεγάλη Αρκάνα
Ερμηνείες των φύλλων της μεγάλης Αρκάνα.

0 - Ο Τρελός

Περισσότερα...Ο Τρελός είναι ο κεντρικός ήρωας της μυθιστορίας της μεγάλης Αρκάνα και συμβολίζεται από τον αριθμό μηδέν. Το μηδέν ως αρχή και τέλος όλων των πραγμάτων προσδίδει στον Τρελό τη βασική του ιδιότητα: μπορεί να είναι οτιδήποτε επιλέξει. Ο Τρελός, ντυμένος με τα παρδαλά ρούχα των γελωτοποιών του βασιλιά, ξεκινά το ταξίδι του έχοντας στον ώμο ένα δισάκι με τα λιγοστά υπάρχοντά του. Κρατά στο χέρι ένα λευκό τριαντάφυλλο και κοιτά αισιόδοξος τον ουρανό. Είναι γεμάτος όρεξη για ζωή, έτοιμος να ριχτεί σε περιπέτειες, να ακολουθήσει μια πορεία στο άγνωστο και δεν δίνει δεκάρα για το τι λένε οι άλλοι! Φιλοπερίεργος, παρορμητικός, ενθουσιώδης, γεμάτος ξεγνοιασιά και αθωότητα, ο Τρελός είναι ο καθένας από μας όταν ξεκινάμε με ορμή κάτι καινούριο!
Περισσότερα...
 
1- Ο Μάγος

Περισσότερα...Ο Μάγος είναι η πρώτη κάρτα της μεγάλης Αρκάνα και συμβολίζει τον άνθρωπο που μεταχειρίζεται με εξυπνάδα όλα τα μέσα που διαθέτει για να πετύχει τους στόχους του. Πάνω στο τραπέζι του Μάγου βρίσκονται όλα τα σύμβολα της μικρής Αρκάνα: ένα μπαστούνι, ένα ξίφος, μία κούπα και ένα πεντάκτινο. Όλα τους βρίσκονται στη διάθεση του Μάγου, για να τα χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες του. Ο ίδιος ο Μάγος κρατά ένα διπλό ραβδί κι έχει το ένα χέρι υψωμένο προς τον ουρανό και το άλλο να δείχνει τη γη. Μ' αυτή του τη στάση ο αρχετυπικός Μάγος δηλώνει ότι είναι όχι μόνο σωστό αλλά και απαραίτητο να συνδυάζονται η πνευματική και η υλική ενέργεια για την επίτευξη των στόχων μας. Η κάθε μία από αυτές τις ενέργειες είναι ημιτελής δίχως την άλλη, αν επιδιώκουμε χειροπιαστά και ωφέλιμα αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που ο Μάγος φαίνεται να το ξέρει καλά, αν κρίνουμε από το σύμβολο του απείρου που βρίσκεται πάνω απ' το κεφάλι του.

Περισσότερα...
 
2 - Η Μεγάλη Ιέρεια

Περισσότερα...

Η Μεγάλη Ιέρεια ή αλλιώς Πάππισσα όπως ονομάστηκε εναλλακτικά προς εξευμενισμό της Εκκλησίας που ανέκαθεν θεωρούσε τα Ταρό ως εργαλείο του διαβόλου, είναι ένα από τα πιο μυστικιστικά χαρτιά της τράπουλας. Η ιέρεια κάθεται ανάμεσα σε δύο κολώνες, μία μαύρη και μία λευκή, που φέρουν τα γράμματα Β και J. Τα γράμματα αυτά είναι τα αρχικά των λέξεων "Boaz" ("άρνηση") και Jachin ("ξεκίνημα") που ήταν χαραγμένα στο ναό του Σολομώντα. Η Μεγάλη Ιέρεια φορά το διάδημα της Ίσιδας, στα πόδια της αναπαύεται η σελήνη και στα χέρια της κρατά έναν πάπυρο με την επιγραφή "Tora", που ενδέχεται να είναι αναγραμματισμός της λέξης Tarot ή να αναφέρεται στην Πεντάτευχο (Torah) των Εβραίων. Πίσω από την Μεγάλη Ιέρεια ένα πέπλο στολισμένο με ρόδια, τον καρπό της λησμονιάς, μας απαγορεύει την πρόσβαση στο βασίλειό της. Μια πραγματικά πανέμορφη και γεμάτη συμβολισμούς απεικόνιση.

Περισσότερα...
 
3 - Η Αυτοκράτειρα

Περισσότερα...

 Πρόκειται για μία από της ευνοϊκότερες κάρτες ολόκληρης της Ταρό. Η Αυτοκράτειρα είναι το αρχετυπικό σύμβολο της μητέρας, της μητέρας-φύσης και της μητέρας-τροφού.

Η Αυτοκράτειρα με το πλούσιο φόρεμά της που είναι κεντημένο με καρπούς, κάθεται στον θρόνο της στη μέση ενός σπαρμένου χωραφιού με ολόχρυσα στάχυα ενώ πίσω της κυλά ένα δροσερό ποτάμι. Φέρει διάδημα με δώδεκα αστέρια (που συμβολίζουν τους δώδεκα αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου) και κρατά χρυσό σκήπτρο. Στα πόδια της ακουμπά μια ασπίδα σε σχήμα καρδιάς που έχει σκαλισμένο πάνω της το σύμβολο της θηλυκότητας.

Περισσότερα...
 
4 - Ο Αυτοκράτορας

Περισσότερα...

 Ο Αυτοκράτορας της Ταρό είναι καθισμένος σ’ ένα πέτρινο θρόνο στολισμένο με κεφαλές κριών. Είναι ντυμένος μ’ ένα πλούσιο κόκκινο ένδυμα πάνω απ’ την πανοπλία του και στο ένα χέρι κρατά μια σφαίρα και στο άλλο ένα σκήπτρο. Πρόκειται για το αρχέτυπο της εξουσίας, του νόμου, της τάξης και της δύναμης.

Περισσότερα...
 
5 - Ο Ιεροφάντης

Περισσότερα...

 Ο Ιεροφάντης αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε κυρίαρχη πνευματική αρχή και εξουσία στη ζωή μας. Είναι ο ανώτερος ιερέας που κρατά τα κλειδιά της σοφίας, της πνευματικότητας και της νόησης και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο τιμάται από τους προσκυνητές. Είναι ο πνευματικός που μπορεί να καθοδηγήσει, να συμβουλεύσει, να κατευνάσει και να καταπραΰνει με τη σοφία και την πνευματικότητά του. Επίσης, ο Ιεροφάντης αντιπροσωπεύει τις παραδοσιακές αντιλήψεις και το κοινωνικό status quo μέσα στο οποίο μεγαλώσαμε και κινούμαστε. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα από τα πλέον δυσερμήνευτα χαρτιά της Ταρό.

Περισσότερα...
 
6 - Οι Εραστές

Περισσότερα...

 Οι Εραστές της μεγάλης Αρκάνα είναι ένα χαρτί πολύπλοκο. Απεικονίζει ένα άντρα και μία γυναίκα, που είναι γυμνοί και οι δύο, να δέχονται την ευλογία για την ένωσή τους από έναν επιβλητικό άγγελο που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας. Είναι προφανές, από την απεικόνιση αλλά και από την ονομασία της κάρτας ότι το θέμα της είναι ο έρωτας και η αγάπη. Σε κάποιες άλλες τράπουλες όμως, για παράδειγμα στο Ταρό της Μασσαλίας, στο φύλλο αυτό εμφανίζονται τρία πρόσωπα: δύο γυναίκες που διεκδικούν έναν άντρα. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι το θέμα των Εραστών δεν είναι απλά ο έρωτας και η ερωτική συνεύρεση αλλά ο έρωτας που λειτουργεί  ως κινητήρια δύναμη, ο έρωτας που οδηγεί σε επιλογές και αποφάσεις.

Περισσότερα...
 
7 - Το Άρμα

Περισσότερα...

 

Αυτό το επιβλητικό χαρτί με τον ηνίοχο να καταλαμβάνει ολόκληρη την εικόνα με το Άρμα του, είναι ένα χαρτί δύναμης και επιβολής. Ο οδηγός του Άρματος είναι αποφασιστικός και ορίζει με ακρίβεια και επιτυχία τις κινήσεις του. Αυτός κρατάει τα ηνία του Άρματος. Πρόκειται για ένα χαρτί θριάμβου και επιτυχίας. Τίποτα όμως δεν είναι εκ προοιμίου εξασφαλισμένο.

Περισσότερα...
 
8 - Η Δύναμη

Περισσότερα...

 Η Δύναμη είναι ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της Ταρό. Σ' αυτό το χαρτί βλέπουμε κάτι που ίσως με τη λογική μας θεωρούμε αδύνατο: μία νεαρή γυναίκα τιθασεύει ένα λιοντάρι με τα γυμνά της χέρια. Γίνεται; Και όμως. Η πνευματική υπεροχή και η λεγόμενη "ήρεμη δύναμη" μπορούν να κατανικήσουν έναν φαινομενικά ισχυρότερο αντίπαλο.

Περισσότερα...
 
9 - Ο Ερημίτης

Περισσότερα...

 Με φόντο ένα άδειο, γκρίζο τοπίο, ο ηλικιωμένος οδοιπόρος υψώνει το φανάρι του και πατώντας γερά το μπαστούνι του στη γη, προχωρά στο ταξίδι του. Κάτι αναζητά και θα επιμείνει μέχρι να το ανακαλύψει. Τυλιγμένος απ' την κορφή ως τα νύχια με τη βαριά του κάπα, ο Ερημίτης απομακρύνεται από τον κόσμο και βαδίζει μόνος, στο κακοτράχαλο μονοπάτι της προσωπικής αναζήτησης.

Περισσότερα...
 
10- Ο Τροχός

Περισσότερα...

 Ο Τροχός ή αλλιώς Τροχός της Τύχης αντιπροσωπεύει την καλή και κακή τύχη που εναλλάσσονται η μία με την άλλη και ουσιαστικά συμβολίζει την ευκαιρία. Όποια και να είναι η κατάσταση τώρα, θετική ή αρνητική, να θυμάστε ότι ο Τροχός δεν μένει ποτέ σταθερός. Εξακολουθεί να γυρνά και να φέρνει ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις, καλοτυχία αλλά και αναποδιές. Όλα είναι δεμένα στον ίδιο τροχό. Άλλωστε, η μόνη σιγουριά στη ζωή είναι η αλλαγή.

Περισσότερα...
 
11- Η Δικαιοσύνη

Περισσότερα...

 Η Δικαιοσύνη είναι, κατά τη γνώμη μου, η πιο "σοφή" από τις κάρτες της μεγάλης Αρκάνα καθώς μας διδάσκει ότι ολόκληρη η ζωή μας είναι ένα παιχνίδι ισορροπιών. Μία γυναίκα απεικονίζεται καθισμένη ανάμεσα σε δύο κολώνες και φορά κατακόκκινο μανδύα και χρυσό στέμμα. Στο ένα της χέρι κρατά μία ζυγαριά που ισορροπεί και στο άλλο ένα σπαθί υψωμένο. Σε κάποιες απεικονίσεις η γυναίκα έχει τα μάτια της δεμένα. Ο συμβολισμός της κάρτας παραπέμπει στο αρχαίο ελληνικό ιδεώδες για τη δικαιοσύνη: πρέπει να είναι αμερόληπτη και ενδεχομένως κάποιες φορές οφείλει να επιβάλλει το δίκαιο με αποφασιστικότητα και δύναμη.

Περισσότερα...
 
12- Ο Κρεμασμένος

Περισσότερα...

 

Ο Κρεμασμένος είναι ένα από τα πολυπλοκότερα και πλέον πολυσήμαντα χαρτιά της μεγάλης Αρκάνα.Η απεικόνιση του ανθρώπου που κρέμεται ανάποδα από ένα δέντρο, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του έχοντας όμως ένα φωτοστέφανο γύρω απ' το κεφάλι του, παραπέμπει στον Όντιν, στον σπουδαιότερο θεό της σκανδιναβικής μυθολογίας. Σύμφωνα με έναν από τους πολλούς μύθους, ο Όντιν ταξίδευε στη γη αναζητώντας τη σοφία. Αφού ταξίδεψε στα πέρατα της γης αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αποφάσισε να θυσιάσει τον εαυτό του. Κρεμάστηκε ανάποδα από ένα δέντρο κι έμεινε εκεί, χωρίς τροφή και νερό, επί εννέα μέρες. Στο τέλος της ένατης μέρας, έπεσαν στο έδαφος οι ρούνοι από το δέντρο της ζωής. Τότε ο Όντιν κατέβηκε, μάζεψε τους ρούνους κι έτσι τώρα είχε τη γνώση όλου του κόσμου στην τσέπη του και μπορούσε να τη μοιράσει στους ανθρώπους.

Περισσότερα...
 
13- Ο Θάνατος

Περισσότερα...

 

Να μία παρεξηγημένη κάρτα. Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυσή της, πρέπει να τονίσω, με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το εξής: η εμφάνιση της κάρτας Θάνατος σε ένα άνοιγμα Ταρό, δεν σημαίνει ότι κάποιος πρόκειται να χάσει τη ζωή του. Τα φύλλα του Ταρό, και ειδικά όσα περιλαμβάνονται στη μεγάλη Αρκάνα είναι αρχέτυπα εννοιών που διέπουν τη ζωή μας και ως εκ τούτου μιλούν με τρόπο συμβολικό για τις δυνάμεις και τις ενέργειες που μπορούμε να επιστρατεύσουμε ή πρέπει να αποφύγουμε στο δρόμο προς την προσωπική μας ολοκλήρωση.  Το νόημα του Θανάτου στα Ταρό, παρά την τρομακτική απεικόνιση με τον σκελετό που επελαύνει σπέρνοντας τον θάνατο, τον τρόμο και την καταστροφή, είναι συμβολικό: συμβολίζει κάτι στη ζωή μας που πρέπει να “πεθάνει” για να δώσει τη θέση του σε κάτι καινούριο.

Περισσότερα...
 
14- Η Εγκράτεια

Περισσότερα...

 Στην απεικόνιση της Εγκράτειας, αυτού του ήρεμου χαρτιού, βλέπουμε έναν άγγελο με τεράστια κόκκινα φτερά να αναμειγνύει το περιεχόμενο δύο κυπέλλων. Το ένα του πόδι βυθίζεται στη λίμνη και το άλλο ακουμπά στο έδαφος.

Η Εγκράτεια είναι ακόμα μία περίπλοκη κάρτα των Ταρό. Το βασικό της μήνυμα είναι αυτό της συνεργασίας και της μίξης των αντιθέτων. Στο ταξίδι του ο Τρελός όταν συνάντησε τον άγγελο της Εγκράτειας, παραξενεύτηκε από τη μίξη του νερού και της φωτιάς. «Να βάζεις τις κατάλληλες ποσότητες» τον συμβούλεψε ο άγγελος. «Να μη σταματάς ποτέ τη μίξη αλλά κυρίως να μη σταματάς να πιστεύεις ότι οι αντίθετες δυνάμεις μπορούν να ενωθούν και να συνεργαστούν», του είπε. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα της Εγκράτειας.

Περισσότερα...
 
15- Ο Διάβολος

Περισσότερα...

 

Ο Διάβολος της μεγάλης Αρκάνα απεικονίζει, μετά την κάρτα Θάνατος, έναν από τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου: τον Εωσφόρο, την ανεξέλεγκτη δύναμη του Κακού στη ζωή μας που επιφέρει βασανιστήρια και τιμωρίες για τα παραπτώματά μας. Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη κάρτα προκαλεί συναισθήματα φόβου ή ακόμα και πανικού. Όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι κάρτες Ταρό σχεδόν ποτέ δεν αντιπροσωπεύουν δυνάμεις έξω από τον άνθρωπο. Ας δούμε λοιπόν για ποια πράγματα μιλά ο Διάβολος.

Περισσότερα...
 
16- Ο Πύργος

Περισσότερα...

 

Ο Πύργος ή αλλιώς ο Οίκος του Θεού, είναι μία κάρτα που η γλαφυρή της αναπαράσταση προμηνύει μια ξαφνική καταστροφή, διάλυση και χάος. Αυτή όμως είναι μόνο η επιφανειακή εικόνα. Ακριβώς όπως και η κάρτα Θάνατος, ο Πύργος προκαλεί φόβο και αναστάτωση επειδή συνδέεται με σημαντικούς τομείς της ζωής. Ο Πύργος αφορά τα θεμέλια της ζωής μας όπως είναι χτισμένη μέχρι σήμερα, τα οχυρά και τις άμυνες μας. Και φυσικά, στην Ταρό δεν υπάρχουν αρνητικές κάρτες! Ας δούμε λοιπόν, αυτήν την κάρτα πιο αναλυτικά.

Περισσότερα...
 
17- Το Αστέρι

Περισσότερα...

 Το Αστέρι είναι μία από τις πιο ευνοϊκές κάρτες της μεγάλης Αρκάνα. Στην απεικόνιση βλέπουμε μια γυμνή κοπέλα να χύνει νερό με δύο υδρίες: με τη μία σε μια λίμνη και με την άλλη στην καταπράσινη όχθη. Στον ουρανό από πάνω της λάμπουν πολλά αστέρια (αν και είναι μέρα), ένα όμως είναι μεγαλύτερο και πιο φωτεινό απ' τα υπόλοιπα. Αυτό είναι το αστέρι-οδηγός!

Περισσότερα...
 
18- Η Σελήνη

Περισσότερα...

 

Η Σελήνη της μεγάλης Αρκάνα είναι ένα φύλλο που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Συμβολίζει το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, τη διαίσθηση, τη φαντασία, τα σκοτεινά μας ένστικτα και συναισθήματα. Στην απεικόνιση βλέπουμε ένα ολόγιομο φεγγάρι (με ένα μισοφέγγαρο ζωγραφισμένο μέσα του), δύο πανομοιότυπες κολώνες που δείχνουν την είσοδο του βασιλείου του ασυνείδητου, ένα σκυλί κι ένα λύκο που αλυχτάνε, ένα ρυάκι που ξεκινά απ’ τα μακρινά βουνά και χύνεται στη θάλασσα κι έναν σκορπιό που βγαίνει από τη θάλασσα, σύμβολο της ανάδυσης του ασυνείδητου στην επιφάνεια.

Περισσότερα...
 
19- Ο Ήλιος

Περισσότερα...

 

Ο Ήλιος, μία από τις πιο ευνοϊκές κάρτες της μεγάλης Αρκάνα λάμπει στον ουρανό χαρίζοντας την αισιοδοξία, τη χαρά και την ομορφιά που φέρνει το φως. Στην απεικόνιση τον βλέπουμε, μεγάλο, λαμπερό και ζωογόνο να λάμπει πάνω από ένα μικρό γυμνό παιδί. Το χαμογελαστό παιδάκι βρίσκεται μέσα σ' έναν ολάνθιστο κήπο, κάθεται στη ράχη ενός λευκού πόνι και κρατάει στο χέρι του το μεγάλο κόκκινο λάβαρο χαράς και νίκης. Ο Ήλιος είναι η κάρτα της ευτυχίας!

Περισσότερα...
 
20- Η Κρίση

Περισσότερα...

 Πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές κάρτες των Ταρό. Η Κρίση, με σαφείς αναφορές στην χριστιανική ημέρα της κρίσεως, όπου θα κριθούν όλοι οι νεκροί και θα ξεκινήσει η βασιλεία των ουρανών, είναι μία κάρτα γεμάτη συμβολισμούς. Μιλά για μεγάλες, κοσμογονικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου και για οριστικές αποφάσεις που λυτρώνουν. Ο αρχάγγελος που σημαίνει την ώρα της Κρίσης, της οριστικής αποτίμησης μιας κατάστασης είναι εδώ, μεγαλόπρεπος και καταλυτικός.

Περισσότερα...
 
21- Ο Κόσμος
 
Περισσότερα...

Το τελευταίο χαρτί στην ακολουθία της μεγάλης Αρκάνα, ο Κόσμος μιλά για ολοκλήρωση και επιτυχία. Είναι η ευμενέστερη κάρτα ολόκληρης της τράπουλας Ταρό. Απεικονίζει μία γυμνή κοπέλα χορεύει με τα πόδια σταυρωμένα στα ύψη του ουρανού, μέσα σε ένα δάφνινο στεφάνι νίκης και χαράς κρατώντας δύο ράβδους. Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μέσα από τα σύννεφα αναδύονται με τη μορφή κεφαλών ζώων και ανθρώπου τα σύμβολα της δύναμης, του θριάμβου, της συνειδητότητας και της σοφίας.
Περισσότερα...