Ο Κέλτικος Σταυρός Εκτύπωση E-mail
Ανοίγματα - Ανοίγματα

Ο Κέλτικος ΣταυρόςΟ Κέλτικος Σταυρός αποτελείται από δέκα θέσεις και είναι ένα από τα παραδοσιακά ανοίγματα των Ταρό. Υπάρχουν πολλές εναλλαγές αναφορικά με την ερμηνεία της κάθε θέσης όμως εμείς εδώ θα παρουσιάσουμε αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο.

 
 
4. Βασική επιρροή
alt
 
10. Το αποτέλεσμα
alt
5. Το παρελθόν
alt
1. Εγώ τώρα + 2. Το εμπόδιο / το πρόβλημα
alt
6. Άμεσες εξελίξεις
alt
9. Οι στόχοι / επιθυμίες / προσδοκίες
alt
 
3. Οι φόβοι / αρνητικά συναισθήματα
alt
 
8. Το περιβάλλον
alt


 
7. Τα κίνητρα
alt

Το δεύτερο φύλλο μπαίνει σταυρωτά στο πρώτο. Όπως είπαμε και πιο πάνω, το τι αντιπροσωπεύει κάθε θέση δεν είναι αδιαπραγμάτευτο. Όπως και με τα περισσότερα ανοίγματα, μπορείτε να ορίσετε μόνοι σας από πριν τις θέσεις έτσι ώστε να πάρετε μια σαφή απάντηση. Μπορείτε για παράδειγμα στη θέση 3 να μην ρωτήσετε για τους φόβους αλλά για τη δύναμη. Αντί η ερώτηση να είναι "ποια αρνητικά συναισθήματα με εμποδίζουν να προχωρήσω;", μπορείτε να ρωτήσετε "Πού μπορώ να πατήσω; Πού μπορώ να στηριχτώ;". Τέλος, κάποιοι αναλυτές του Ταρό επιλέγουν να τοποθετούν στη θέση 1 τη φιγούρα που αντιπροσωπεύει το άτομο. Εγώ αυτό το κάνω σπανίως. Προτιμώ να επιλέγω μία κάρτα όπως για όλες τις άλλες θέσεις για να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση. Όπως και να έχει πάντως, είναι θέμα προσωπικής επιλογής και άνεσης. Επιλέξτε τον τρόπο που σας φαίνεται καλύτερος και ευκολότερος.


Παράδειγμα

Ερώτηση: Η επιχείρηση που έστησα από το μηδέν και με μεγάλο μόχθο, τώρα τελευταία πάει από το κακό στο χιερότερο. Παρά την πολλή και σκληρή δουλειά, τα χρέη συσσωρεύονται συνεχώς. Η οικογένεια έχει όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις και νιώθω πραγματικά να πνίγομαι, κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο... Τι θα συμβεί; Θα καταφέρω να ορθοποδήσω;

 
4. Βασική επιρροήΜεγάλη Ιέρεια
alt
 
10. Το αποτέλεσμα / Ήλιος αντεστραμμένο
alt
5. Το παρελθόν / Ακόλουθος Σπαθί
alt
alt 6. Άμεσες εξελίξεις / Εφτά Σπαθί
alt
9. Οι στόχοι / επιθυμίες / Οκτώ Κούπα αντεστραμμένο
alt
 
3. Πού μπορώ να στηριχτώ; / Άσος Μπαστούνι αντεστραμμένο
alt
 
8. Το περιβάλλον / Τρία Κούπα
alt
 
 
7. Τα κίνητρα / Τέσσερα Πεντάκτινο
alt

Απάντηση

Το Εννιά Μπαστούνι αντεστραμμένο στην πρώτη θέση που περιγράφει τη σημερινή κατάσταση υποδηλώνει ότι έχετε ήδη κουραστεί από τις αλλεπάλληλες δοκιμασίες και αναποδιές κι ότι είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε. Κοιτάξτε τον άντρα στην απεικόνιση του φύλλου: ο επίδεσμος που τυλίγει το κεφάλι του φανερώνει τις δυσκολίες και τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί. Μαζέψτε ξανά τις δυνάμεις σας και αντιμετωπίστε κάθε δυσκολία με γενναιότητα. Κυρίως όμως σκεφτείτε ξανά την πορεία και τη δομή της επιχείρησής σας. Αναλογιστείτε τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξετε καθώς φαίνεται να ακολουθείτε έναν δρόμο που δεν σας εξυπηρετεί πια, μόνο και μόνο γιατί έτσι έχετε μάθει να εργάζεστε και να διεκδικείτε. Ίσως σας λείπει η ευελιξία και η θετική πρωτοβουλία.

Το Οκτώ Μπαστούνι ανάποδα σε θέση εμποδίου φανερώνει ότι οι αναβολές και οι καθυστερήσεις σάς καθηλώνουν, αφήνοντάς σας μικρά πριθώρια κινήσεων. Επιπλέον, οι καταστάσεις είναι ρευστές, πράγμα που σάς δημιουργεί άγχος. Μην προσπαθείτε να εκβιάσετε το χρόνο και τις ευκαιρίες. Περιμένετε καλύτερες μέρες.

Ενώ ο Άσος Μπαστούνι είναι ένα πολύ δημιουργικό χαρτί και δείχνει ότι είστε ένα άτομο με πολλές ικανότητες, εντούτοις, το γεγονός ότι εμφανίζεται ανεστραμμένος στην τρίτη θέση υποδηλώνει ότι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας στην παρούσα κατάσταση είναι ότι σχεδιάζετε την επαγγελματική σας στρατηγική βιαστικά, δίχως να σκεφτείτε αναλυτικά τις συνέπειες των επιλογών σας. Η παρορμητικότητα λειτουργεί εναντίον σας. Αναγνωρίστε μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητές σας και σχεδιάστε προσεκτικά. Χτίστε σε πιο γερά θεμέλια, έστω και αν τα αποτελέσματα είναι μικρότερου βεληνεκούς απ' όσα επιθυμείτε ή φαντάζεστε.

Ο Ακόλουθος Σπαθί στη θέση που αναφέρεται στο παρελθόν ενδέχεται να υποδηλώνει ότι κάποιο νεαρό άτομο, ίσως κάποιος εργαζόμενος στην επιχείρησή σας, έχει καταφέρει να σας φανεί χρήσιμος κατά το παρελθόν, κυρίως χάρη στις έξυπνες ιδέες του. Τώρα ίσως είναι η στιγμή να στραφείτε πάλι σε αυτόν. Εναλλακτικά, ο Ακόλουθος Σπαθί σε αυτή τη θέση υποδηλώνει ότι η ευστροφία, η διπλωματία και η σωστή πληροφόρηση μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι. Ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στην αγορά και διαπραγματευτείτε με έξυπνο τρόπο, πάντα με γνώμονα τη λογική. Τέλος, να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και θα είναι προς όφελός σας να παραμείνετε σε εγρήγορση.

Η Μεγάλη Ιέρεια στην τέταρτη θέση που δείχνει τη βασική επιρροή, είναι ένα χαρτί που μιλά για τη γνώση. Φροντίστε όχι μόνο να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε πριν κινηθείτε  αλλά και να αποκτήσετε νέες γνώσεις πάνω στο αντικείμενό σας. Σκεφτείτε την επιμόρφωσή σας και μη διστάσετε να παρακολουθήσετε σεμινάρια ή άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα αν χρειάζεται. Επιπλέον, η Μεγάλη Ιέρεια σάς προτρέπει να σκεφτείτε τις πραγματικές σας ανάγκες και πώς αυτές εκφράζονται μέσω της επαγγελματικής σας δραστηριότητας. Όσο ασαφές ή ... πολυτελές κι αν ακούγεται αυτό, αφιερώστε κάποιο χρόνο να σκεφτείτε πώς θα θέλατε εσείς να είναι η επιχείρησή σας. Ποια μορφή θα θέλατε να έχει, σε ποιο κοινό να απευθύνεται και ποιος υπηρεσίες ή προϊόντα να προσφέρει. Μη διστάσετε να ακολουθήσετε το ένστικτό σας και την κατεύθυνση που σας δίνει.

Το Εφτά Σπαθί είναι η λεγόμενη "κάρτα του κλέφτη" και στην έκτη θέση που αντιπροσωπεύει τις άμεσες εξελίξεις, σας προειδοποιεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχει πιθανότητα να εξαπατηθείτε. Γενικά, η εμφάνιση του Εφτά Σπαθί συνήθως υποδηλώνει έναν ύπουλο και άγνωστο εχθρό. Δείξτε επιφυλακτικότητα και σύνεση. Επιπλέον, προσέχετε πολύ τα κουτσομπολιά που μπορεί να σας βλάψουν, ηθικά και επαγγελματικά.

Το Τέσσερα Πεντάκτινο στη θέση που συμβολίζει τα αληθινά κίνητρα, υποδηλώνει ότι η ανασφάλεια σάς οδηγεί σε ακραία εγωιστικές συμπεριφορές. Προσπαθείτε να κρατήσετε ό,τι έχετε με νύχια και με δόντια και δεν προσφέρετε το παραμικρό χωρίς αντάλλαγμα. Σκεφτείτε τη συμπεριφορά και τη στάση σας. Μην επιτρέπετε στο φόβο της απώλειας να σας κυριεύει και να σας οδηγεί στη φιλαργυρία, τον εγωισμό και το συγκεντρωτισμό. Μοιραστείτε τα υλικά ή συναισθηματικά αγαθά που κατέχετε, έστω κι αν είναι λίγα. Η ανταπόκριση που θα έχετε από τους γύρω σας θα σας εκπλήξει.  

Το Τρία Κούπα με την όμορφη απεικόνισή του στη θέση που αντιπροσωπεύει τις επιρροές από το περιβάλλον σας, υποδηλώνει ότι υπάρχουν γύρω σας άτομα τα οποία μπορείτε να εμπιστευθείτε. Στραφείτε στα αδέρφια σας ή σε στενούς φίλους. Μπορούν να σας προσφέρουν όχι μόνο καλές συμβουλές αλλά και υποστήριξη. Επιπλέον, το Τρία Κούπα σάς προτρέπει να το ρίξετε λιγάκι έξω. Βγείτε από το σπίτι, συναντήστε φίλους, αποδεχθείτε προσκλήσεις. Οι ευχάριστες και ανάλαφρες συναναστροφές μπορούν να σας ανανεώσουν και να κάνουν καλό και στη διάθεση και στη ψυχολογική σας στάση απέναντι στα πράγματα.

Το Οκτώ Κούπα στη θέση που υποδηλώνει τις πραγματικές σας επιθυμίες δείχνει ότι φτάνετε ώρες-ώρες στο σημείο να θέλετε να μοιάσετε με τον άντρα που απεικονίζεται στο χαρτί: να γυρίσετε την πλάτη σας και να φύγετε προς μία εντελώς νέα, άγνωστη κατεύθυνση. Το χαρτί όμως εμφανίζεται ανάποδα. Αυτό σημαίνει ότι τέτοιου είδους αλλαγές δεν ευνοούνται αυτή τη στιμή. Μην κλωτσάτε ό,τι έχετε χτίσει με τόση ευκολία. Αν επιθυμείτε αν αλλάξετε πορεία επιτρέψτε μία τέτοια απόφαση να ωριμάσει μέσα σας με το χρόνο και αποφύγετε να λειτουργήσετε αντιδραστικά και παρορμητικά. Αν λειτουργήσετε εν βρασμώ, ίσως βρεθείτε σύντομα σε δυσμενέστερη θέση.

Τέλος, ο Ήλιος, μία από τις πιο ευνοϊκές κάρτες της μεγάλης Αρκάνα στην τελευταία θέση που ορίζει το αποτέλεσμα ως συνάφεια των προηγούμενων χαρτιών, δείχνει ότι θα καταφέρετε τελικά να ανταπεξέλθετε στις σημερινές δυσκολίες και να σταθείτε στα πόδια σας. Το γεγονός ότι εμφανίζεται ανάποδα δείχνει ότι μάλλον θα σας πάρει κάποιο χρόνο παραπάνω απ' όσο θα θέλατε, όμως μην αποθαρρύνεστε. Προσπαθήστε να δείτε τη θετική και αισιόδοξη πλευρά της ζωής και εντείνετε τις προσπάθειές σας για το καλύτερο. Ξεπεράστε τους φόβους και την απογοήτευση για τη σημερινή σας κατάσταση, καθώς αποτελούν εμπόδια στο δρόμο σας. Ο Ήλιος είναι πολύ ισχυρό χαρτί και δείχνει ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να λυθούν τα προβλήματα. Χρειάζεται χρόνος, όμως και προσωπικός κόπος. Πιστέψτε στην θετική, ζωογόνο ενέργεια του Ήλιου και καταβάλετε τις δικές σας ειλικρινείς προσπάθειες. Σε λίγο καιρό οι οιωνοί θα αρχίσουν να γίνονται θετικοί!