ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Δημοσιεύσεις γενικού περιεχομένου για την τράπουλα Ταρό.

Περί φόρουμ και λογοκλοπής
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.asklubo.com/uploads/attachments/published/5/1247/en/plagiarism.jpg
Περισσότερα...
Αγαπητοί φίλοι,

έλαβα ένα email από ένα μέλος του greektarot.gr  που με ενημέρωνε για την ύπαρξη ενός φόρουμ με τίτλο "Greek Tarot". Μπήκα και είδα αυτό που περίμενα: μια προχειροστημένη κοινότητα "προβλέψεων" μεταξύ των μελών. Αυτό βεβαίως δεν με ενοχλεί. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι το εν λόγω φόρουμ έκλεψε το - κατοχυρωμένο νομικά - όνομα της ιστοσελίδας μου, όπως και το βασικό της περιεχόμενο: ανοίγματα και ερμηνείες, αλλά όχι μόνο αυτά. Οι άνθρωποι αντέγραψαν μέχρι και το προσωπικό μου μανιφέστο!

Όταν έστησα το 
Greektarot.gr επέλεξα να επιτρέψω την ανοιχτή πρόσβαση στις πληροφορίες του σε όλους τους χρήστες, εγγεγραμμένους και μη, καλή τη πίστη και χωρίς κανένα αντίτιμο, γιατί πιστεύω ότι η γνώση πρέπει να είναι προσβάσιμη από όλους. Αυτό όμως δεν είναι το ίδιο με το να κλέβεις τα κείμενα κάποιου και να στήνεις με αυτά ένα δικό σου φόρουμ προσκαλώντας τον κόσμο να μπει και να συζητά, ανεύθυνα πολλές φορές, και χωρίς να αναφέρεις καν την πηγή.

Επικοινώνησα βεβαίως με τους διαχειριστές της εν λόγω σελίδας και ζήτησα να κατέβουν τα κείμενα. Η συνέχεια με εξέπληξε: όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν με το σωστό αλλά ούτε καν απάντησαν. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι αν οι άνθρωποι ήταν σοβαροί, δεν θα είχαν προβεί σε λογοκλοπή εξαρχής.

Επιφυλάσσομαι για το τι θα κάνω. Προς το παρόν, ενημερώνω τα μέλη της παρούσας ιστοσελίδας ότι καμία σχέση δεν έχω με καμία άλλη σελίδα εκτός από την παρούσα, δηλαδή το 
www.greektarot.gr . 

Σεραφειμίδου Δήμητρα
 
Δύναμη και Δικαιοσύνη - Διαφορά αρίθμησης
Περισσότερα...Περισσότερα...

Μεταξύ των αναλυτών του Ταρό, υπάρχει μία παλαιά, μικρή διαμάχη σχετικά με την ορθή αρίθμηση των καρτών Δύναμη και Δικαιοσύνη.

Για να πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά, οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα δεν είχαν αριθμούς. Αργότερα, στην πρώτη Ταρό που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ευρώπη, την Ταρό της Μασσαλίας, οι αριθμοί ήταν 8 για την Δικαιοσύνη και 11 για την Δύναμη. Όμως, ο Arthur Waite που δημιούργησε την δημοφιλέστερη τράπουλα που επικράτησε τελικά, αντέστρεψε αυτούς τους αριθμούς και έδωσε το 8 στη Δύναμη και το 11 στην Δικαιοσύνη για να υπάρχει αστρολιγική αντιστοιχία και ισορροπία (δεδομένου ότι η Δύναμη αντιστοιχεί στον Λέοντα και η Δικαιοσύνη στον Ζυγό). Λίγο καιρό μετά όμως, ο Alistair Crowley δημιούργησε την δική του τράπουλα (με το όνομα Thoth) και επανέφερε την παλαιά αρίθμηση, αν και συμφωνεί με την ζωδιακή αντιστοιχία.

Μεταξύ των αναλυτών του Ταρό πάντως, είναι αποδεκτό ο καθένας να χρησιμοποιεί ο καθένας την τράπουλα (και άρα την αρίθμηση) που του ταιριάζει καλύτερα. Δεν έχει καμία επίδραση στην ανάλυση των καρτών, είναι απλά θέμα προτίμησης!
 
Δήμητρα Σεραφειμίδου - Η προσωπική μου προσέγγιση στα Ταρό
Αγαπητοί φίλοι,
αισθάνομαι την ανάγκη να αποσαφηνίσω κάποια πράγματα σε όσους επισκέπτονται την παρούσα ιστοσελίδα, σε όσους μου ζητούν προσωπικά ραντεβού αλλά και σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τράπουλα Ταρό χρησιμοποιώντας τις ερμηνείες και τα παραδείγματα που δίνονται σε αυτήν την ιστοσελίδα. 

Χρησιμοποιώ την Ταρό ως εργαλείο αυτοανάλυσης, αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Οι μαντικές διαστάσεις του Ταρό περιορίζονται για μένα σε δύο βασικές αρχές: η πρώτη συνοψίζεται στο ότι οι απαντήσεις για όσα μας προβληματίζουν και για το τι πρέπει να κάνουμε βρίσκονται μέσα μας και χρειάζονται απλώς βοήθεια για να έρθουν στο φως. Η δεύτερη αφορά στο νόμο της αιτίας του αποτελέσματος, και πιο συγκεκριμένα στις συμπεριφορές που επιφέρουν θετικά ή μη αποτελέσματα. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει απόλυτη και αναπόδραστη πρόβλεψη. Τίποτα δεν είναι γραμμένο και τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί με την ακρίβεια που θα θέλαμε κάποιες φορές. Το μέλλον είναι, και ευτυχώς θα παραμείνει, άγνωστο. Αυτό ακριβώς είναι που μας δίνει και τη δυνατότητα να το φτιάξουμε έτσι όπως το επιθυμούμε, παραμερίζοντας την αγωνία που μας προκαλεί το αύριο. Σκεφτείτε. Αν το μέλλον μας ήταν προκαθορισμένο, για ποιο λόγο να προσπαθήσουμε για οτιδήποτε;

Τα περισσότερα προβλήματα που έχουμε, οι μεγαλύτεροι φόβοι και ανασφάλειες προκαλούνται από το άγχος μας για το μέλλον. Όμως το παρελθόν και το παρόν είναι αυτά που καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές εξελίξεις. Υπάρχουν βεβαίως και τα απρόοπτα γεγονότα όμως οι ιδέες μας, οι αντιλήψεις μας, ο τρόπος που μεγαλώσαμε, η σημερινή συμπεριφορά μας, τα ζητούμενα και τα κεκτημένα μας, ο χαρακτήρας μας, ο τρόπος που σχετιζόμαστε με τους άλλους, η ψυχολογική μας κατάσταση, είναι παράγοντες που καθορίζουν τη στάση μας και τις επιλογές μας και άρα το μέλλον μας. Αυτοί είναι και οι τομείς στους οποίους μπορούμε να βοηθηθούμε περισσότερο από τα Ταρό και τη συμβολική τους γλώσσα.

Κάθε άνθρωπος, όποια κι αν είναι η κοινωνική του θέση ή το μορφωτικό του επίπεδο, οφείλει να έχει την ευθύνη της ζωής του. Να κρίνει ο ίδιος τι τον κάνει ευτυχισμένο και να προσπαθεί να κατακτήσει αυτήν την ευτυχία. Να αποφασίζει για τη ζωή του, χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες ή βάρη στους άλλους αλλά και χωρίς να θεωρεί την ευτυχία του ευθύνη των άλλων.Βεβαίως, ζούμε μαζί με άλλους ανθρώπους και αποτελούμε επιρροή γι αυτούς, όπως και αυτοί για μας. Όμως η συμπεριφορά μας, τα λόγια μας, η στάση μας, μπορεί να εμπνεύσουν τους γύρω μας ή να τους πληγώσουν, να τους φέρουν κοντά μας ή να τους απομακρύνουν. Πρόκειται για το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος που τείνουμε να ξεχνάμε μέσα στη φρενήρη μας καθημερινότητα...
Περισσότερα...
 
Τα αντεστραμμένα χαρτιά
 
Η συζήτηση για το αν και κατά ποιο τρόπο ερμηνεύονται διαφορετικά οι κάρτες Ταρό αν πέσουν όρθια ή ανάποδα είναι μεγάλη αλλά μπορούμε να πούμε ότι όσοι ασχολούνται με τα Ταρό επιλέγουν μία από τις παρακάτω μεθόδους:

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάθε φύλλο ερμηνεύεται αποκλειστικά ανάλογα με τη θέση του και καθώς τα περισσότερα ανοίγματα περιλαμβάνουν αρνητικές θέσεις, η ερμηνεία της ανάποδης κάρτας δεν έχει τίποτα να προσθέσει. Ως εκ τούτου επιλέγουν να ερμηνεύουν τα Ταρό αποκλειστικά με την έννοια που έχουν όταν εμφανίζονται όρθια, τονίζοντας ότι εφόσον κάθε φύλλο φέρει θετικές και αρνητικές ιδιότητες, η θέση του στο άνοιγμα υποδεικνύει κάθε φορά ποια ερμηνεία είναι η κατάλληλη.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ενέργεια κάθε φύλλου αλλάζει αν εμφανιστεί αντεστραμμένο, πράγμα που μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες σε ένα άνοιγμα, πάντα σε συνδυασμό με τη θέση στην οποία βρίσκεται το χαρτί.
Περισσότερα...
 
Επιλογή κεντρικής φιγούρας
Οι φιγούρες της τράπουλας Ταρό χρησιμοποιούνται συχνά ως κεντρικά, προεπιλεγμένα φύλλα σε ανοίγματα για να συμβολίσουν τα πρόσωπα σχετικά με τα οποία γίνεται η ανάγνωση. Μπορείτε να επιλέξετε τη φιγούρα που αισθάνεστε ότι αντιπροσωπεύει εσάς ή το άτομο για το οποίο ρίχνετε τα χαρτιά, να την τοποθετήσετε στο κέντρο του ανοίγματος και να ορίσετε τις υπόλοιπες θέσεις γύρω από αυτήν. Για παράδειγμα, στον Κέλτικο Σταυρό πολλοί τοποθετούν τη φιγούρα του ενδιαφερόμενου στην πρώτη θέση, αντί να επιλέξουν ένα τυχαίο φύλλο από την τράπουλα. Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ συχνά αυτή τη μέθοδο, όμως αυτό είναι θέμα επιλογής. Μελετήστε τις ιδιότητες που αντιπροσωπεύουν οι Ακόλουθοι, οι Ιππότες, οι Ντάμες και οι Ρηγάδες της μικρής Αρκάνα και στη συνέχεια επιλέξτε τη μέθοδο ανάγνωσης με την οποία αισθάνεστε πιο άνετα.
Περισσότερα...
 
Προετοιμασία και διαδικασία για την ανάγνωση των χαρτιών
 
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν ξεκινήσετε να συμβουλεύεστε την Ταρό, να κάνετε μία μικρή προετοιμασία.

Αναφορικά με το περιβάλλον, υπάρχουν διάφορα στυλ, από το πιο δραματικό ως το πιο απλό. Μπορείτε να επιλέξετε να διαμορφώσετε ένα χώρο με τα αγαπημένα σας χρώματα, να ανάψετε κεριά ή αρωματικά στικ και να έχετε κοντά σας κάποια ενεργειακά φορτισμένα αντικείμενα όπως κρυστάλλους ή πυραμίδες. Προσωπικά, θα έλεγα ότι το καλύτερο είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα. Δεν χρειάζεται να έχετε ένα ολόκληρο δωμάτιο στην διάθεσή σας. Αρκεί ένα μικρό, άδειο από άλλα αντικείμενα τραπέζι σε έναν χώρο όπου μπορείτε να απομονωθείτε. Ένα ύφασμα, κατά προτίμηση από γαλάζιο ή μωβ μετάξι, είναι επίσης μια καλή ιδέα για να στρώσετε επάνω τα φύλλα. Τέλος, ένα μικρό λευκό κεράκι είναι ιδανικό για την αυτοσυγκέντρωση που είναι απαραίτητη πριν από κάθε ρίξιμο των χαρτιών.

Πιο σημαντική όμως είναι η ψυχική σας προετοιμασία. Καθίστε στο χώρο που έχετε επιλέξει, ηρεμήστε και αυτοσυγκεντρωθείτε. Εστιάστε το βλέμμα σας στη φλογίτσα του κεριού και αφήστε το νου σας να "αδειάσει" για λίγο από όσα σας αγχώνουν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρίσκεστε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για να μπορέσετε να λάβετε τα σωστά μηνύματα από τα χαρτιά. Αν νιώθετε αγωνία, απελπισία ή βαριά στεναχώρια για ό,τι σας απασχολεί, αποφύγετε να ασχοληθείτε με τα Ταρό καθώς θα λειτουργήσουν ως καθρέφτης και δεν θα σας δείξουν τίποτα περισσότερο παρά τα δυσάρεστα συναισθήματά σας.
Περισσότερα...
 ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΡΟ

Βιβλίο Ταρό
Τώρα μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο για τα Ταρό του GreekTarot.gr

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑΡΟ

Μαθήματα Ταρό
Μαθήματα Ταρό Online
Μάθετε τα πάντα για τα Ταρό από την άνεση του σπιτιού σας!