Μεγάλη και μικρή Αρκάνα
Η τράπουλα Ταρό αποτελείται από τη μεγάλη και τη μικρή Αρκάνα. Η λέξη "αρκάνα" είναι ο πληθυντικός του λατινικού "arcanum" που σημαίνει "μυστικό" ή "κεκρυμμένο". Η μεγάλη Αρκάνα αποτελείται από 22 φύλλα και η μικρή από 56. Η τράπουλα Ταρό έχει περάσει - κι εξακολουθεί να περνά - μεταμορφώσεις και αλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των φύλλων δεν ήταν πάντοτε σταθερός. Η διαφορά στην ονομασία οφείλεται στο ειδικό βάρος των συμβολισμών κάθε ομάδας.

Έτσι, οι 22 κάρτες της μεγάλης Αρκάνα, που ονομάζονται επίσης "Θρίαμβοι", αντιπροσωπεύουν αρχετυπικές μορφές όπως η μητέρα-τροφός, ο πνευματικός ηγέτης -ιερέας κ.α ή αρχετυπικές ενέργειες όπως η δημιουργία, η θυσία, η κάθαρση, η ολοκλήρωση κ.α. Ο συμβολισμός τους είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος καθώς αφορούν στις θεμελιώδεις αρχές, εμπειρίες και ερωτηματικά της ανθρώπινης ζωής. Στις απεικονίσεις της μεγάλης Αρκάνα συμβολίζεται η φιλοσοφική στάση απέναντι στη ζωή, στο θάνατο, στη δημιουργία, στην αλλαγή, στην ηθική, στην πνευματικότητα.

Αντιθέτως, οι 56 κάρτες της μικρής Αρκάνα, αφορούν σε πιο απλά, καθημερινά ζητήματα. Οι απεικονίσεις και οι ερμηνείες τους αναφέρονται στην επαγγελματική δραστηριότητα και τους τομείς της επέκτασης, στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους, στη διαχείρηση του πνευματικού μας δυναμικού, στις προκλήσεις και τις διαμάχες, στην απόκτηση ή απώλεια υλικών αγαθών ή οικογένειας κ.λ.π.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η εμφάνιση πολλών καρτών της μεγάλης Αρκάνα σε ένα άνοιγμα υποδηλώνει ότι οι εξελίξεις στη ζωή του ατόμου καθοδηγούνται από το χέρι του πεπρωμένου, όμως προσωπικά έχω εντελώς αντίθετη άποψη. Έχω γράψει και στο  εισαγωγικό μου σημείωμα ότι δεν αποδέχομαι την έννοια του αναπόδραστου μέλλοντος, του "γραμμένου" και της "μοίρας". Κατά τη δική μου άποψη, η εμφάνιση πολλών καρτών της μεγάλης Αρκάνα σε ένα άνοιγμα υποδηλώνει ότι το ζήτημα που απασχολεί τον ενδιαφερόμενο ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της καθημερινότητας και αγγίζει τις βαθύτερες πτυχές της προσωπικότητας και της κοσμοθεωρίας του, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται μία ιδιαίτερα προσεκτική και σοβαρή αξιολόγηση της κατάστασης. Τέλος, σαν υποσημείωση να αναφέρω ότι η μεγάλη Αρκάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνη της σε ένα άνοιγμα, ενώ η μικρή όχι.

 
 

ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΡΟ

Βιβλίο Ταρό
Τώρα μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο για τα Ταρό του GreekTarot.gr

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑΡΟ

Μαθήματα Ταρό
Μαθήματα Ταρό Online
Μάθετε τα πάντα για τα Ταρό από την άνεση του σπιτιού σας!