Άνοιγμα με μία φιγούρα Εκτύπωση E-mail
Ανοίγματα - Ανοίγματα
Άνοιγμα με μία φιγούραΑν θέλετε να προσωποποιήσετε ένα άνοιγμα, μπορείτε να επιλέξετε μία κεντρική φιγούρα που αντιπροσωπεύει το πρόσωπο για το οποίο γίνεται το άνοιγμα, να την τοποθετήσετε στο κέντρο και να ανοίξετε τα υπόλοιπα φύλλα γύρω από αυτήν. Ένα τέτοιο άνοιγμα μπορεί να αφορά εσάς ή κάποιο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει, σε καμία περίπτωση όμως κάποιον που δεν έχετε δει ή συναντήσει ποτέ. Κεντρική φιγούρα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σε κάποια κλασικά ανοίγματα όπως ο Κέλτικος Σταυρός.Εδώ θα δούμε, ως παράδειγμα,δύο ανοίγματα μικρού σταυρού με τη χρήση μίας κεντρικής φιγούρας.


Παράδειγμα 1

Ερώτηση: Τον τελευταίο καιρό είμαι πολύ μπερδεμένος. Νιώθω ότι δεν ξέρω ακριβώς τι θέλω. Έχω μία σχέση που πάει καλά και μία καλή δουλειά, αλλά δε νιώθω ικανοποίηση. Δεν μπορώ να ρίξω το φταίξιμο σε κανέναν, αλλά νιώθω ότι η ζωή μου είναι άδεια... Τι μου συμβαίνει;

Άνοιγμα με μία φιγούρα


  Θέση 3: Η βασική επιρροή / Εννιά Μπαστούνι αντεστραμμένο
alt


   
Θέση 5: Το παρελθόν / Ντάμα Κούπα
alt
Θέση 1: Κεντρική φιγούρα / Ρήγας Μπαστούνι +Θέση 2: Η κατάσταση σήμερα / Εννιά Κούπα αντεστραμμένο
alt
Θέση 6: Το άμεσο μέλλον / Εφτά Πεντάκτινο
alt
Θέση 7: Το απώτερο μέλλον / Άσος Σπαθί
alt
  Θέση 4: Το παρασκήνιο / Διάβολος
alt
   

Απάντηση
(Σημείωση: Η κεντρική φιγούρα επιλέχθηκε τυχαία για το συγκεκριμένο παράδειγμα)
Σε ένα πρώτο επίπεδο, από τα δύο Εννιάρια που έχουν πέσει σε καίριες θέσεις στο παραπάνω άνοιγμα, κι από το γεγονός ότι είναι και τα δύο αντεστραμμένα, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι σας διέπει μία αίσθηση ότι... φτάνετε στη βρύση και δεν πίνετε νερό. Τα Εννιάρια στη μικρή Αρκάνα συμβολίζουν το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την ολοκλήρωση (που συμβολίζεται από τα Δεκάρια) και στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι οι δικές σας προσπάθειες είτε δεν ευδοκιμούν, είτε ότι το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί.

Πιο αναλυτικά, το Έννια Κούπα που εμφανίζεται αντεστραμμένο στη θέση που συμβολίζει την σημερινή κατάσταση, υποδηλώνει ότι βρίσκεστε πράγματι σε μία φάση της ζωής σας όπου τα περισσότερα πράγματα (η δουλειά, η προσωπική ζωή κ.α.) μοιάζουν τακτοποιημένα, όμως κάτω από την επιφάνεια σιγοβράζει ένα αίσθημα ανικανοποίητου. Ενδεχομένως να νιώθετε λίγο... μπουχτισμένοι από τα πράγματα ή να έχετε χτίσει τη ζωή σας σύμφωνα με όσα προσδοκώνται από εσάς και όχι σύμφωνα με όσα θέλετε οι ίδιοι. Όποια και να είναι η κατάσταση, καλό θα είναι να σκεφτείτε ξανά τις προτεραιότητές σας και να μην κρύβετε τη δυσαρέσκειά σας κάτω απ' το χαλί.

Το Εννιά Μπαστούνι αντεστραμμένο στη θέση της βασικής επιρροής, φαίνεται να τονίζει την παραπάνω ερμηνεία.  Μοιάζετε να εμμένετε σε έναν δρόμο που πλέον ούτε σας ταιριάζει ούτε εξυπηρετεί τις ανάγκες σας. Το γεγονός ότι ακολουθήσατε μία πορεία μέχρι σήμερα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τη στηρίξετε μέχρι τελικής πτώσεως. Σημασία έχει να βρείτε το θάρρος να υπερασπιστείτε όσα θέλετε και να μην αποθαρρύνεστε από την πρώτη αντίσταση ή δυσκολία που θα συναντήσετε. Ακόμα κι αν τώρα νιώθετε απογοητευμένοι και αποπροσανατολισμένοι, συγκεντρώστε το κουράγιο σας και στηρίξτε την προσπάθειά σας.

Ο Διάβολος στη θέση που συμβολίζει το παρασκήνιο, υποδηλώνει ότι κάποια από τα βασικότερα πράγματα που σας κινητοποιούν αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με τις υλικές απολαύσεις της ζωής. Έχετε μία έντονη λαχτάρα να απολαύσετε όλες τις ηδονές, να ζήσετε πιο έντονα και να ευχαριστηθείτε κάθε μέρα που περνά, μέσα από την υπερβολή. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι στην προκειμένη φάση είναι χειρότερο να καταπιέζετε τις επιθυμίες σας (σεξουαλικές / υλικές / επαγγελματικές) και τις φιλοδοξίες σας. Ο Διάβολος είναι μία πολύ ισχυρή κάρτα. Τολμήστε να κάνετε τα μεγάλα βήματα που νιώθετε ότι έχετε ανάγκη κι εκφράστε το πάθος και την έντονη δημιουργικότητα σε κάθε δραστηριότητα της ζωής σας. Μην έχετε ενοχές για τις επιθυμίες σας και κυρίως μην φοβάστε ότι αν ενδώσετε τώρα, θα βρεθείτε δέσμιοι των παθών σας. Αν έχετε συνείδηση και λειτουργήσετε δημιουργικά, θα είναι πάντα στο χέρι σας να απελευθερωθείτε από οποιαδήποτε δεσμά. Ακόμα και από τα δεσμά της ατολμίας.

Η Ντάμα Κούπα στη θέση που αντιπροσωπεύει το παρελθόν συμβολίζει μία γυναίκα ευαίσθητη και στοργική. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τη σύντροφό σας, με την οποία έχετε κατακτήσει μία σχέση πληρότητας και ικανοποίησης. Προτού εγκαταλείψετε μία τέτοια κατάσταση ως βαρετή, επανεκτιμήστε όλα όσα σας προσφέρει η σχέση σας. Θα είναι ίσως δύσκολο να την αντικαταστήσετε.

Το Έφτα Πεντάκτινο στη θέση που συμβολίζει τις άμεσες εξελίξεις, υποδηλώνει ότι ξεκινά για σας μία περίοδος περισυλλογής και αξιολόγησης της μέχρι τώρα πορείας σας. Με τον ίδιο τρόπο που η φιγούρα στο χαρτί κοιτά τους καρπούς πάνω στο θάμνο κι αναρωτιέται αν έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να τους μαζέψει, έτσι κι εσείς θα μπείτε σε μία διαδικασία αβεβαιότητας, σχετικά με το αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσετε ή αν πρέπει να περιμένετε. Η αμφισβήτηση αυτή ενδέχεται να αγγίξει ακόμα και την ουσία της ζωής σας: μπορεί να αναρωτηθείτε ακόμα και για το νόημα και τη σημασία κάποιων παλιών σας επιλογών. "Άξίζει τον κόπο;" θα πείτε μέσα σας αρκετές φορές. Η συμβουλή του Εφτά Πεντάκτινο είναι να εξετάσετε την κατάσταση με άλλο μάτι. Εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό που κάποτε επιθυμήσατε, και που σας έφερε ως εδώ, παραμένει για εσάς σημαντικό. Ακόμα και αν διαπιστώσετε ότι θέλετε να αλλάξετε δρόμο, μη φοβάστε να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και τους άλλους.

Τέλος, ο Άσος Σπαθί στη θέση που συμβολίζει το απώτερο μέλλον, υποδηλώνει ότι θα ανακτήσετε την αποφασιστικότητά σας και θα περάσετε στη δράση. Πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό φύλλο που συμβουλεύει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις με τιμιότητα και αμεροληψία αλλά χωρίς χρονοτριβές. Σε γενικές γραμμές, τα χαρτιά σ' αυτό το άνοιγμα σάς προτρέπουν να αξιολογήσετε τη ζωή σας από την αρχή. Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι που έχετε θέσει εξακολουθούν να σας εκφράζουν και μη φοβάστε να βγάλετε προς τα έξω τον πραγματικό σας εαυτό. Έτσι, θα μπορέσετε να πάρετε μια σημαντική απόφαση σχετικά με την πορεία της ζωής σας που θα ανανεώσει την οπιτική σας για ό,τι έχετε ήδη κατακτήσει και θα σας αναπτερώσει το ηθικό για το μέλλον. 


 Παράδειγμα 2
Ερώτηση: Τον τελευταίο καιρό ο φίλος μου βγάζει άσχημη και επιθετική συμπεριφορά απέναντί μου. Είναι νευρικός και του φταίνε όλα. Αποφεύγει να μου μιλά για τα προβλήματά του και δεν ξέρω αν τον απασχολεί η δουλειά ή τα οικονομικά του ή αν έχει βρει κάποια άλλη και σκέφτεται να με εγκαταλείψει...

  Θέση 3: Τι τον επηρεάζει; / Τέσσερα Κούπα
alt


   
Θέση 5: Το παρελθόν / Δύο Κούπα
alt
Θέση 1: Κεντρική φιγούρα / Ρήγας Μπαστούνι + Θέση 2: Τι τον απασχολεί; / Δύο Μπαστούνι
alt
Θέση 6: Το άμεσο μέλλον / Τέσσερα Σπαθί
alt
Θέση 7: Το απώτερο μέλλον / Τρία Μπαστούνι
alt

  Θέση 4:Τι φοβάται; / Άσος Μπαστούνι αντεστραμμένο
alt
   

Απάντηση
(Σημείωση: Σε αυτό το παράδειγμα επιλέχθηκε τυχαία μία αντρική φιγούρα που αντιπροσωπεύει το πρόσωπο για το οποίο γίνεται το άνοιγμα).
Σε ένα πρώτο επίπεδο μπορούμε να δούμε ότι τον σύντροφό σας δεν τον απασχολεί κάποια άλλη γυναίκα αλλά ούτε και κάποιο αισθηματικό ζήτημα γενικότερα. Επίσης, η απουσία Πεντάκτινων δείχνει ότι ο σύντροφός σας δεν αντιμετωπίζει πιεστικά οικονομικά προβλήματα. Τα περισσότερα χαρτιά στο άνοιγμα είναι Μπαστούνια, πράγμα που δείχνει ότι τον σύντροφό σας τον απασχολούν περισσότερο ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημιουργικότητα και την επέκταση. Επιπλέον, επειδή αυτά τα φύλλα είναι στην αρχή της σειράς (εμφανίστηκαν ο Άσος, το Δύο και το Τρία Μπαστούνι) φαίνεται ότι τον σύντροφό σας τον απασχολεί περισσότερο η διοχέτευση της ενέργειας και των προσπαθειών του και όχι η ολοκλήρωση κάποιου επίπονου έργου.

Πιο αναλυτικά, το Δύο Μπαστούνι που εμφανίζεται στη θέση που φανερώνει τι τον απασχολεί, υποδηλώνει ότι ο σύντροφός σας βασανίζεται απο ανασφάλειες όσο αφορά τη διαχείρηση της ενέργειάς του. Για να το πω πιο απλά, υπάρχουν στιγμές που νιώθει αμφιβολίες σχετικά με το αν ο δρόμος που έχει χαράξει τον ικανοποιεί ή αν, αντιθέτως, διασπά την ενέργειά του σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Επιπλέον, στην τέταρτη θέση που υποδηλώνει τους φόβους του, ο Άσος Μπαστούνι που εμφανίζεται αντεστραμμένος, υποδηλώνει ότι ο σύντροφός σας φοβάται και ανησυχεί για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στα σχέδιά του. Φοβάται τη στασιμότητα και τη ρουτίνα.

Το Τέσσερα Κούπα που εμφανίζεται στη θέση που αποκαλύπτει τι τον επηρεάζει, φαίνεται να ισχυροποιεί αυτόν τον συλλογισμό. Ο σύντροφός σας φαίνεται να πλήττει και να μην τον ικανοποιεί η ζωή του έτσι όπως είναι φτιαγμένη μέχρι σήμερα. Κοιτάξτε τη φυγούρα που απεικονίζεται στο χαρτί. Δεν μπορεί να εκτιμήσει ό,τι καλό του προσφέρεται πλουσιοπάροχα γύρω του και εμφανίζεται απαθής και αμέτοχος. Το Δύο Κούπα όμως που εμφανίζεται στη θέση που συμβολίζει το παρελθόν υποδηλώνει ότι η σχέση σας είναι χτισμένη πάνω σε όμορφα, αμοιβαία συναισθήματα. Ως εκ τούτου, η συμβουλή που σας δίνουν τα Ταρό είναι πρώτον, να κατανοήσετε ότι όλοι περνάμε μία φάση στη ζωή μας που ακόμα και τα καλύτερα πράγματα δεν μας ικανοποιούν. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση χωρίς πανικό. Δεύτερον, αντί να στεναχωριέστε ή να τον ρωτάτε συνεχώς τι του συμβαίνει, δοκιμάστε να του προτείνετε καινούρια πράγματα. Είναι προφανές ότι ο σύντροφός σας έχει ανάγκη ανανέωσης.

Ακόμα κι αν επιχειρήσει να απομονωθεί, μην αντιδράσετε άσχημα. Το Τέσσερα Σπαθί στη θέση των άμεσων εξελίξεων υποδηλώνει ότι ο σύντροφός σας είναι πιθανόν να θελήσει να μείνει λίγο μόνος του όχι μόνο για να σκεφτεί καθαρά (μην ξεχνάτε ότι τα Σπαθιά αντιπροσωπεύουν και τη λογική) αλλά και για να ξαναβρεί τις ψυχικές (ή και σωματικές) του δυνάμεις. Στη συνέχεια, το Τρία Μπαστούνι στη θέση που συμβολίζει το απώτερο μέλλον, υποδηλώνει ότι ο σύντροφός σας σύντομα θα κάνει νέα σχέδια για το μέλλον. Μην συγκρούεστε μαζί του, αντιθέτως φροντίστε να τον υποστηρίξετε. Άλλωστε, σημασία έχει να σας επιλέγει για σύντροφο σε όλα, όχι να σας... θεωρεί εμπόδιο στη ζωή και στα σχέδιά του. Εσείς δείξτε κατανόηση και δώστε του τον απαραίτητο χρόνο. Τα πράγματα σύντομα θα ξεκαθαρίσουν για όλους.