Άνοιγμα με δύο φιγούρες Εκτύπωση E-mail
Ανοίγματα - Ανοίγματα
Άνοιγμα με δύο φιγούρες

Ένα άνοιγμα που χρησιμοποιώ συχνά, ειδικά όταν ο ερώτημα έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι το άνοιγμα με δύο φιγούρες. Τα πρόσωπα τοποθετούνται αντικρυστά και οι θέσεις έχουν ως εξής:

 
 
4. Βασική επιρροή
alt

     
9.Βασική επιρροή
alt
 
3. Το παρελθόν
alt
Πρώτη φιγούρα + 1. Το εμπόδιο
alt


5. Άμεσες εξελίξεις
alt
11.Το μήνυμα
alt
10.Άμεσες εξελίξεις
alt
Δεύτερη φιγούρα +  6.Το εμπόδιο
alt
8.Το παρελθόν
alt
 
2.Οι φόβοι
alt
     
7. Οι φόβοι
alt
 

  

Οι θέσεις είναι παρόμοιες με αυτές του Κέλτικου Σταυρού. Τα φύλλα 1 και 6 μπαίνουν σταυρωτά στις φιγούρες.

 Μια παραλλαγή αυτού του σχήματος μπορεί να είναι η ακόλουθη:
 
 
 4. Τι πρέπει να έχω κατά νου;
alt
     
 9.Τι έχει στο μυαλό του;
alt
 
3.Τι πρέπει να κρύψω; Τι πρέπει να ξεχάσω;
alt
 Πρώτη φιγούρα/ Εγώ + 1. Τι με βασανίζει;
alt
5.Άμεσες εξελίξεις 
alt
11.Το μήνυμα
alt
10.Άμεσες εξελίξεις
alt
 Δεύτερη φιγούρα/ Ο άλλος + 6.Τι έχει στην καρδιά του;
alt
8.Τι κρύβει;
alt
 
 2. Πού μπορώ να στηριχτώ;
alt
     
 7.Τι φοβάται;
alt
 

Οι παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε με αυτό το σχήμα είναι πολλές, αρκεί να καθορίζετε από πριν σε τι αντιστοιχεί η κάθε θέση. Να είστε ανοιχτοί σε ερμηνείες και προεκτάσεις που μπορεί να φανερώσει κάθε άνοιγμα. Είναι βασικό να μην προσπαθείτε να προκαθορίσετε το αποτέλεσμα.
 


Παράδειγμα

Ερώτηση: Θέλω να μάθω τι συμβαίνει με την κοπέλα μου. Είμαστε ένα χρόνο μαζί και παρά το ότι η σχέση μας δεν έχει προβλήματα, εκείνη φαίνεται να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ. Θέλω να μάθω αν ενδιαφέρεται για κάποιον άλλο ή αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Η κοπέλα μου είναι 26 κι εγώ 30.


 
4.Τι πρέπει να έχω κατά νου; /Άσος Μπαστούνι
alt
 
     
9.Τι έχει στο μυαλό της;/ Τρία Πεντάκτινο αντεστραμμένο
alt
 
 
3.Τι πρέπει να ξεχάσω; / Ντάμα Σπαθί αντεστραμμένη
alt
Πρώτη φιγούρα / Ρήγας Σπαθί+ alt
 
5.Άμεσες εξελίξεις / Ιεροφάντης
alt
11. Το μήνυμα / Δύναμη
alt
10. Άμεσες εξελίξεις /Δύο Κούπα
alt
Δεύτερη φιγούρα / Ντάμα Μπαστούνι +
6.Τι έχει στην καρδιά της; / Οκτώ Σπαθί
alt
8.Τι κρύβει; /Δέκα Μπαστούνι
alt
 
2. Τι φοβάμαι; /Εφτά Σπαθί
alt
     
7.Τι φοβάται; /Έξι Σπαθί
alt
 


Σημείωση
: Οι κεντρικές φιγούρες για το συγκεκριμένο παράδειγμα επιλέχθηκαν τυχαία. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής της κεντρικής φιγούρας στο σχετικό άρθρο εδώ.

Απάντηση
Στην πρώτη θέση, που δείχνει τι είναι αυτό που φαίνεται να σας βασανίζει αυτή τη στιγμή, το Τέσσερα Μπαστούνι αντεστραμμένο συμβολίζει το έδαφος που είναι ασταθές. Νιώθετε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, και ίσως δικαιολογημένα. Παρ' όλα αυτά, το Τέσσερα Μπαστούνι παραμένει ένα θετικό χαρτί, ακόμα κι ανάποδο. Τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά. Το σημαντικό είναι να μην βιάζεστε και να μην προσπαθείτε να εκβιάσετε το χρόνο και τις καταστάσεις.

Στη δεύτερη θέση, το Εφτά Σπαθί φανερώνει ότι φοβάστε ότι θα χάσετε αυτό που έχετε. Είτε υποψιάζεστε ότι η κοπέλα σας, σας εξαπατά είτε φοβάστε ότι κάποιος επίδοξος εραστής θα καταστρέψει τη σχέση σας, πρέπει να εξετάσετε τους φόβους σας κάτω από το πρίσμα της λογικής. Καλό είναι να είστε λίγο επιφυλακτικοί, αλλά μην αφήνετε να σενάρια τρόμου να διογκώνονται μες το μυαλό σας.

Στη τρίτη θέση που αφορά στο παρελθόν σας εμφανίζεται η Ντάμα Σπαθί και μάλιστα αντεστραμμένη. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κάποια γυναίκα στο παρελθόν σας γεμάτη κακία, και απωθημένα. Μπορεί να έχει υποφέρει πολύ στη ζωή της από απιστίες, διαζύγιο ή χηρεία, πράγμα που την έχει κάνει πικρόχολη, εριστική και ιδιαίτερα επικριτική. Είναι αδιάλλακτη, κουτσομπόλα και εκδικητική. Είτε πρόκειται για πρόσωπο με το οποίο είχατε ερωτική σχέση στο παρελθόν, είτε για άτομο του συγγενικού σας περιβάλλοντος, δεν πρέπει να της επιτρέπετε να διαδραματίζει κανένα ρόλο στη ζωή σας σήμερα, με τα λόγια, της πράξεις ή απλά... την ανάμνησή της. Αφήστε την πίσω και κοιτάξτε τη ζωή σας. Μόνο εσείς ξέρετε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε.

Στην τέταρτη θέση που υποδηλώνει τι έχετε στο μυαλό σας ή τι είναι αυτό που πρέπει να θυμάστε, ο Άσος Μπαστούνι συμβολίζει όλα τα νέα εγχειρήματα που ξεκινούν με ενθουσιασμό, θέρμη και δυναμισμό. Δείξτε αφοσίωση στη σχέση σας και επιδιώξτε να κάνετε καινούρια, δημιουργικά πράγματα μαζί. Η ερωτική έλξη παίζει σημαντικό ρόλο αλλά μην μείνετε μόνο εκεί.

Στην πέμπτη θέση που συμβολίζει τις άμεσες εξελίξεις, ο Ιεροφάντης σάς συμβουλεύει να ακολουθήσετε την πεπατημένη για να επιτύχετε. Όλα όσα είναι δοκιμασμένα και αποδεκτά από τον κοινωνικό κύκλο μέσα στον οποίο κινείστε, μπορούν να σας ωφελήσουν τώρα. Αποφύγετε τις υπερβολές, δείξτε σύνεση και πηγαίνετε “με το μαλακό”. Επίσης, δεχθείτε τις συμβουλές κάποιου μεγαλύτερου σε ηλικία, σεβάσμιου προσώπου.

Στην έκτη θέση που συμβολίζει όσα αισθάνεται η αγαπημένη σας, το Οκτώ Σπαθί είναι ένδειξη ψυχολογικού αδιεξόδου. Η κοπέλα αυτή νιώθει παγιδευμένη, σα να βρίσκεται σε μία κατάσταση “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”.  Αν κρίνω από τα χαρτιά που έχει γύρω της, μπορώ να συμπεράνω ότι αυτό που την προβληματίζει και την αγχώνει αφορά την επαγγελματική της ζωή, καθώς:

στην ένατη θέση, που συμβολίζει αυτό που έχει στο μυαλό της, το Τρία Πεντάκτινο αντεστραμμένο δείχνει ότι η κοπέλα αυτή έχει δεχθεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική από ανωτέρους της. Οι απαιτήσεις στη δουλειά και ενδεχομένως η απειρία ή η απροσεξία της είναι πιθανόν να την έχουν φέρει σε δεινή θέση. Η δουλειά και η προσπάθειά της όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται αλλά βρίσκεται σε μία κατάσταση να πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει πράγματα.

Επιπλέον, στην όγδοη θέση που συμβολίζει όσα κρύβει, το Δέκα Μπαστούνι υποδηλώνει ότι η αγαπημένη σας κοντεύει να λυγίσει από το βάρος των ευθυνών που έχει αναλάβει ή που της έχουν φορτώσει. Είναι σημαντικό να μιλήσετε μαζί της και να της προσφέρετε τη βοήθειά σας. Αν πάλι διαπιστώσετε ότι νιώθει καταπιεσμένη από τη σχέση σας, συζητήστε έτσι ώστε να μοιράσετε ξανά από κοινού τις ευθύνες και τα “βάρη” της καθημερινότητας.

Στην έβδομη θέση, που συμβολίζει όσα φοβάται, το Έξι Σπαθί υποδηλώνει ότι η σύντροφός σας ανησυχεί μήπως όλες αυτές οι δυσκολίες και οι καθημερινές αντιξοότητες δεν τελειώσουν ποτέ. Βλέπει το ένα πρόβλημα να έρχεται μετά το άλλο και ίσως αναρωτιέται αν θα ταξιδέψει ποτέ σε πιο ήρεμα νερά... Επίσης, το Έξι Σπαθί αφορά στην επικοινωνία. Είναι σίγουρο ότι ειδικά αυτήν την περίοδο θα ήταν πολύ χρήσιμο και για τους δυο σας να μιλάτε ανοιχτά και καθαρά και να προσφέρετε υποστήριξη και κουράγιο ο ένας στον άλλο.

Στην δέκατη θέση που συμβολίζει τις άμεσες εξελίξεις στη ζωή της, το Δύο Κούπα, το φύλλο της ένωσης και του ρομαντικού έρωτα, υποδηλώνει ότι η σχέση σας θα μπει σε μία νέα φάση κατανόησης και αγάπης. Πλησιάστε ξανά ο ένας στον άλλο και απολαύστε το προνόμιο του “μαζί”. Να θυμάστε πάντως ότι σε κάθε άνοιγμα Ταρό, τα φύλλα που εμφανίζονται μοιάζουν με τους κρίκους μιας αλυσίδας: για να φτάσετε στο υπέροχο αποτέλεσμα του Δύο Κούπα, καλό θα είναι να σκεφτείτε σοβαρά τα μηνύματα των χαρτιών που προηγούνται.

Τέλος, στην ενδέκατη θέση που συμβολίζει το μήνυμα για την κατάσταση που αντιμετωπίζετε, η Δύναμη, ένα από τα ισχυρότερα φύλλα της μεγάλης Αρκάνα, υποδηλώνει ότι έχετε και οι δύο όχι μόνο την ικανότητα αλλά και τη θέληση να υπερνικήσετε τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Δείξτε ανεκτικότητα στις καθημερινές τριβές αλλά και την απαραίτητη πυγμή σε θέματα αξιών. Με ψυχραιμία, εντιμότητα και αποφασιστικότητα μπορείτε να κερδίσετε πολύ περισσότερα απ' όσα φαντάζεστε. Επιπλέον, τονώστε την ερωτική σας ζωή καθώς φαίνεται να είναι ένα από τα “ισχυρά χαρτιά” της σχέσης σας.